La crisi i l’atur deterioren la salut dels barcelonins i fan rebrotar malalties

  • Repunten dolències com la tuberculosi per l’empitjorament de les condicions devida arran de les dificultats econòmiques.
  • S’han registrat menys accidents laborals per la manca de feina.
Contaminación en Barcelona.
Contaminación en Barcelona.
DAVID  MUÑOZ
Contaminación en Barcelona.

Trastorns mentals, tuberculosi, hipertensió... són algunes de les patologies que poden augmentar i, en alguns casos, ja presenten increments, a causa de la crisi, segons l’informe La salut de Barcelona 2010 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

"Els indicadors de salut empitjoren" quan la societat passa per una mala situació socioeconòmica, va reconèixer quest dilluns la directora de l’Observatori de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, qui va assenyalar que "encara" no han detectat majors diferències en salut entre les diferents classes i col·lectius, com a Grècia.

Una d’aquestes patologies és la tuberculosi, "molt lligada a les condicions de vida", va remarcar el gerent de l’Agència de Salut Pública, Conrad Casas. L’any 2010 es van notificar 429 casos de tuberculosi –279 en homes i 150 en dones–, és a dir un 9,43% més respecte el 2009, quan se’n van diagnosticar 392.

També més persones van ser ateses per trastorns mentals. La presidenta de l’ASPB, Cristina Iniesta, va atribuir a un major nombre de recursos municipals, per bé que Borrell va assegurar que la crisi pot incrementar els trastorns mentals i el risc de suïcidi.

Menys accidents laborals

Una de les poques cares positives de la crisi i la desocupació és que s’ha reduït el nombre d’accidents laborals. Tot i que es tracta d’un lleuger descens, del 2,4%, els accidents greus van disminuir un 17,6% i els mortals, un 32,4%, que afecten majoritàriament homes, i gairebé la meitat són in itinere. En la mateixa línia, és a dir fruit de l’atur, s’han reduït els trastorns de salut mental relacionats amb la feina. El 65,6% dels afectats són dones que majoritàriament pateixen trastorns ansiosodepressius i molts d’ells són causats per l’ansietat a l’hora de voler compaginar la vida laboral i la familiar i per la por de perdre la feina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento