L'ascensor social s'encalla a Catalunya

  • El classisme torna a la generació nascuda als 70: a igualtat de formació, pesa l'origen. La pobresa es perpetua.
  • Els darrers 50 anys, el 46% dels catalans de classe mitja han millorat la seva posició.
La Rambla.
La Rambla.
ARXIU
La Rambla.

L’ascensor social ha funcionat, i molt, durant dècades, però sembla que ara comença a estancar-se. Les generacions que van haver de treballar per sortir de la postguerra han estat les que han superat més les barreres de classe, però ara, els joves tornen a enfrontar-se a aquestes fronteres: a igualtat de formació, més oportunitats i millors per als més ben posicionats socialment.

És una de les múltiples conclusions que demostra l’estudi Educació i mobilitat social a Catalunya, de la Fundació Jaume Bofill, que analitza l’estratificació social els darrers 50 anys sobre la base d’entrevistes fetes a prop de 5.000 persones. I d’aquesta manera es demostra que l’educació ha estat determinant per poder ascendir en l’escala social.

El 46% dels catalans ha millorat la seva posició les darreres dècades. És l’anomenat ascensor social, que ha funcionat, sobretot, en les classes intermitges. Per contra, les persones més pobres i, a l’altre extrem, els descendents de classes dirigents i empresaris, s’han mantingut al mateix escalafó social. Es demostra, doncs, que els recursos econòmics intervenen decisivament en aquest ascens.

Torna el classisme

Mentre els catalans que van néixer a la dècada dels 50 van experimentar un dels ascensos socials més pronunciats d’Europa (un 53% puja), la generació nascuda entre els 70 i els 80 es troben amb una possibilitat de pujada d’esglaó social inferior (ascendeixen només en un 37% dels casos, un 40% es queda igual). I això ve donat, d’una banda, perquè parteixen d’una situació molt més acomodada i, de l’altra, perquè han tingut un accés més homogeni als estudis superiors.

Però a igualtat de formació, els origens i l’estrat social de procedència tornen a pesar més a l’hora de posicionar-se en el mercat laboral per als que tenen a la vora de 35 anys. "Els joves tornen a recuperar un efecte classista", corroborava aquest dimarts Xavier Martínez, codirector de la investigació.

El valor del currículum

Lluny del que indiquin alguns tòpics, les dades confirmen que Catalunya és una societat cohesionada i meritocràtica, és a dir, que valora més el mèrit individual que la procedència o l’estatus de l’individu. Això sí, es demostra també que això té un límit, i són els recursos econòmics els que permeten arribar a determinats estudis.

D’aquesta manera, es conclou que "l’ascensor social ha funcionat, però amb restriccions entre els extrems". Directius, empresaris i professionals superiors (segons la divisió de la investigació) perpetuen les noves generacions en el mateix estatus. A l’altre extrem, "obrers qualificats" i "poc qualificats" també es queden en bona part en aquest mateix rànquing.

La major part de l’ascensor social opera, en canvi, a la petita burgesia, els quadres tècnics, "empleats no manuals de rutina" i pagesos. En aquests trams és on hi ha hagut més mobilitat els darrers cinquanta anys. Històricament, les dones han pujat més socialment.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento