Salut i metges trenquen negociacions i hi haurà vaga el 26 i 27 d’abril

El sindicat acusa les patronals dels centres d’intransigents. El 90% de les operacions cancel·lades ja tenen una nova data.
Els metges catalans han convocat dues noves jornades de vaga pel 26 i 27 d’abril, després que ahir donessin per trencades les negociacions que mantenien amb la conselleria de Salut i les dues patronals del sector.Després de dos dies de negociacions, ahir s’havia de signar l’acta de conciliació, però el sindicat Metges de Catalunya s’hi va oposar per la negativa de les patronals sanitàries a que els acords siguin vinculants i d’aplicació als convenis de la xarxa pública (ICS) i concertada (XHUP).

La vaga va ser rebuda a Salut com un gerro d’aigua freda, ja que la mesa de negociació va ser la seva proposta per acabar amb les vagues de març. La conselleria va criticar la decisió unilateral del sindicat i va assegurar que és «il·legal» donar als metges un conveni propi.

Salut va fer un càlcul nou de l’afectació d’aquests tres dies d’aturades i va rebaixar les xifres. L’ICS va estimar que el 85% dels 900 pacients  (n’havien parlat de 3.000) a qui s’els va anul·lar una operació ja tenen nova data per entrar a quiròfan. Salut també ha tornat a calcular les visites cancel·lades, que passen de les 180.000 a 80.000, que també seran reprogramades al llarg d’aquest abril.

Els punts de la discòrdia

La «intransigència» –en paraules del secretari general de Metges de Catalunya, Patricio Martínez– de les patronals sanitàries per no acceptar la vinculació directa dels acords de la mesa de negociació no és l’únic escull que ha portat al sindicat a trencar el diàleg. Hi ha discòrdia per reduir la jornada, equiparar la carrera professional amb la xarxa pública, establir incentius econòmics i regularitzar les guàrdies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento