Neix un servei a mida d'ocupació per als aturats de llarga durada

  • Càritas espera inserir laboralment un miler de desocupats.
  • Reben una atenció personalitzada durant el proper any.
  • El 70% dels atesos per l'ONG es troben en situació d'atur.
Sara Serra, de 40 anys, va aconseguir una feina gràcies al servei d'acompanyament de Càritas Barcelona.
Sara Serra, de 40 anys, va aconseguir una feina gràcies al servei d'acompanyament de Càritas Barcelona.
HUGO FERNÁNDEZ
Sara Serra, de 40 anys, va aconseguir una feina gràcies al servei d'acompanyament de Càritas Barcelona.

El 70% de les persones que acudeixen a Càritas Diocesana de Barcelona estan a l'atur i, el que és pitjor, la major part són aturats de llarga durada. Amb l'objectiu d'inserir laboralment un miler de persones el proper any, l'entitat ha posat en marxa un nou Servei d'Acompanyament a l'Ocupació, gratuït i basat en la personalització de l'atenció.

«Fem un acompanyament intensiu i extensiu», resumeix la responsable del Servei d'Acompanyament a l'Ocupació, Àngels Valls, tot incidint en què «es fan trajos a mida», ja que cada persona que s'acull a aquest servei compta amb un assessor que li és assignat, que fa un seguiment del seu currículum i de les ofertes que poden encaixar amb el seu perfil.

Un equip amb 20 persones i una oficina

Unes 8.000 persones l'any han seguit un procés d'acompanyament per part de Càritas en els darrers anys, però, ara, amb un equip d'una vintena de persones i una oficina específica (carrer Almirall Cervera, 8), es fa aquest assessorament més acurat i amb detall. Valls apunta que «és un servei pioner a Espanya amb aquesta mirada».

Igualtat d'oportunitats

Càritas s'ha fixat la fita d'aconseguir una inserció del  30%. S'adreça fonamentalment a persones ateses per l'ONG, que faci més d'un any que no treballen (considerats aturats de llarga durada) i persones que hagin esgotat la prestació d'atur. Es prioritza l'atenció a famílies sense ingressos o amb membres dependents.

«Per l'exclusió laboral, ara es troben al límit de l'exclusió social», exposa Valls, i aclareix que s'ajuda aquestes persones per tal que «tinguin les mateixes oportunitats que la resta». Per demanar cita, es pot trucar al telèfon 931149 047.

«S'ha abusat de la formació ocupacional», valora Àngels Valls, responsable del Servei d'Acompanyament a l'Ocupació de Càritas. I ho diu en vista a la «sobredosi» de cursos que han arribat a seguir les persones a qui atenen, sense aconseguir, finalment, una feina. «Hi ha una mancança d'innovació en polítiques d'ocupació, l'oferta i la demanda no s'ajusten» i això fa que «per a algunes persones deixi de ser un element clau per trobar feina».

El cas de Sara Serra

La Sara Serra feia un any que estava a l'atur. Vivia a Menorca, on tenia cura d'una persona gran. Però en arribar a Barcelona, explica que tot se li va fer una muntanya: «Barcelona m'atabalava molt, ho veia enorme». La Sara explica que «estava desesperada» i que va arribar a passar una depressió per no trobar feina. «Aleshores em van proposar 'Apunta't a Càritas!', i ho vaig fer».

La Sara es va inscriure en una borsa de treball i, a través del servei d'acompanyament, finalment va aconseguir trobar una ocupació. «Vaig anar amunt i avall, no vaig parar». Ara treballa com a interna amb una anciana. «Sa dona és un encanto i te trobes com si fossis a ca teua», conclou amb el seu accent salat. «M'han ajudat molt, estic encantada», diu la Sara, i convida els qui passin per la mateixa situació que ella a què busquin ajuda, «però també s'han de moure ells».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento