Els apartaments turístics il·legals ja doblen els que tenen llicència

  • A la ciutat hi ha 8.863 habitatges per a visitants, el 90% dels quals comparteixen edifici amb veïns, segons càlculs del Gremi d'Hotels de Barcelona.
  • Els hotelers detecten 700 pisos sense els permisos i avisen l'Ajuntament.
  • L'Hospital de Sant Pau i Glòries es converteixen en dos nous pols d'atracció.
  • Els hotels han mantingut una ocupació mitjana del 70% el primer semestre i es preveu que a l'estiu s'arribi a omplir el 86% de les places d'allotjament.
Entrada a un edifici d'apartaments turístics legalitzats i amb servei de recepció, al Raval.
Entrada a un edifici d'apartaments turístics legalitzats i amb servei de recepció, al Raval.
20MINUTOS.ES
Entrada a un edifici d'apartaments turístics legalitzats i amb servei de recepció, al Raval.

A Barcelona hi ha més de 8.600 pisos turístics registrats de forma legal però estimacions del sector hoteler eleven al doble la xifra d'apartaments il·legals. De fet, només en la pàgina web d'enllaços Airbnb, recentment multada per la Generalitat, s'hi anuncia 12.000 allotjaments d'aquestes característiques, bona part dels quals, sense els corresponents permisos.

L'increment de pisos d'ús turístic ha estat exponencial. De fet, en tan sols els quatre primers mesos de l'any, es  van concedir llicències per 1.829 habitatges, quan en tot l'any anterior en van ser 2.317 i al 2012 van rondar els 2.000. D'aquesta manera, a Barcelona hi ha actualment 8.863 habitatges per a visitants, segons dades del Gremi d'Hotels de Barcelona. Només el 10% estan ubicats en un mateix bloc d'edificis, o el que és el mateix, el 90% conviuen en escales de veïns.

Donada la proliferació de pisos d'ús turístic, el president del gremi, Jordi Clos, reclama que s'externalitzi les inspeccions als col·legis d'arquitectes o d'enginyers donat que «l'Ajuntament no té la capacitat d'inspecció necessària».

Precisament, el Gremi d'Hotels ha posat en marxa un departament que ha detectat 700 pisos il·legals, 250 dels quals tenen ja obert un expedient. Clos considera que aquest mercat seguirà creixent.

Alcohol i cànnabis

Davant de les rutes alcohòliques pel centre i en vaixell i del cada cop més estès turisme cannàbic, el Gremi d'Hotels de Barcelona confessa la seva «impotència» quan veu que «ni l'alcalde ni la Generalitat poden fer-hi res», diu Jordi Clos. «Em preocupa i em sap molt de greu», afegeix, i reivindica «més responsabilitat empresarial».

«L'èxit de Barcelona és el resultat de molts anys de feina i això fa molt de mal», exposa el president del gremi, que es mostrava sorprès per algunes imatges difoses sobre aquests tours de borratxera.

Nous pols d'atracció

El recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau i el mercat dels Encants i el DHUB, a Glòries, s'han convertit ja en dos nous pols d'atracció turística. D'aquesta manera s'espera aconseguir que el turisme es reparteixi millor per la ciutat.

Barcelona ja rep 7,5 milions de turistes l'any però l'objectiu que s'ha marcat el sector és arribar als 10 milions de Roma. «No hi ha perill que pugui existir una bombolla hotelera», valora el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. El primer trimestre s'han incorporat cinc nous hotels i se n'espera obrir sis més fins que acabi l'any.

Els hotels han mantingut una ocupació mitjana del 70% el primer semestre i s'espera que a l'estiu s'arribi al 86%, una xifra lleument inferior a la de l'estiu passat, tot i que Clos adverteix que encara hi ha marge perquè incrementi.

D'altra banda, Barcelona recuperarà el saló de moda Bread & Butter l'hivern del 2015.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento