Barcelona té 330 places de centres per a avis i discapacitats en desús pel deute de la Generalitat

  • Tots els grups municipals voten a favor de reclamar a la Generalitat les inversions pendents i que s'haurien d'haver executat ja.
  • Hi ha nou escoles que estan pendents de construir-se o d'obrir-se.
  • L'oposició critica el "deteriorament" dels equipaments en desús i CiU recorda que els acords es remunten a l'època d'Hereu (PSC).
Escola bressol de Barcelona.
Escola bressol de Barcelona.
ARXIU
Escola bressol de Barcelona.

Barcelona té nombrosos equipaments construïts, però tancats i barrats des de fa dos anys, perquè la Generalitat no ha fet l'aportació que li cor-respon. Són unes 330 places de residències per a gent gran i persones amb discapacitat i nou centres educatius distribuïts en diversos barris.

Ahir, tots els grups van aprovar per unanimitat en comissió reclamar a la Generalitat que aboni les inversions previstes i que fixi una partida per aquest concepte als pressupostos del 2014.   Els grups a l'oposició van coincidir en la diagnosi: «és qüestió de prioritats polítiques».

Des del Govern municipal, la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, va defensar que ja s'està «insistint i apretant» el Govern per tal que hi posi els diners. Fandos va recordar que es van planificar el 2005 i s'havien d'inaugurar el 2007, durant el govern socialista.

En compàs d'espera

Hi ha nou escoles construïdes o gairebé acabades, però pendents d'obertura a Barcelona per la manca de recursos de la Generalitat. Segons va indicar ahir ICV-EUiA, són el CEIP Univers (Gràcia) i La Maquinista i Can Fabra (Sant Andreu). Estan pendents de construcció els IESFluvià (Poblenou), Fabra i Coats (Sant Andreu), Viladomat i Angeleta Ferrer (Eixample), Anglesola (Les Corts) i Vallcarca (Gràcia).

Tots els grups van votar a favor, també, de reclamar l'obertura de residències i centres de dia, tancats des de fa dos anys, però ja construïts. Són cinc equipaments que sumen un total de 330 places residencials que encara no s'han pogut oferir en un moment en què les llistes d'espera no paren de créixer.

El PPC va detallar que el centre de la Via Favència va costar 14 milions d'euros i el de Mas Sauró uns altres 7 milions. A més, va incidir en el «deteriorament» que pot comportar que no s'obrin i «les despeses importants per garantir la seguretat» dels edificis.

«No se'ns acut una sola prioritat que pugui passar per endavant», va etzibar el president d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, a CiU. Des del PSC, Pilar Díaz va reclamar que el Govern «lideri i faci més esforços».

De Via Favència a l'Alchemika

La Prosperitat té un gran edifici al carrer Molí construït, però que encara no s’ha obert. És una residència i centre de dia per a gent gran, en un dels barris més envellits de la ciutat.

El cap de setmana van fer un recorregut turístic per reivindicar la seva obertura. Com aquest, a la Comissió de Qualitat de Vida, es va fer constar que hi ha pendents d’obertura els centres de Via Favència i de l’Antiga Fàbrica Alchemika, i la residència per a persones amb discapacitat de Mas Sauró.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento