Valencia Notícies

'Tio Canya', dansa i autors valencians, entre les 200 cites del trimestre en els teatres públics

Es tracta d'una programació "eclèctica, de qualitat i per a tots els públics" integrada per projectes amb el comú denominador de "tindre alguna cosa que emociona".

Així ho ha destacat el director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, que ha presentat esta agenda cultural en roda de premsa al costat del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona -que ha comentat que esta oferta "s'assembla ja més" al que vol l'equip de la Conselleria, "sense quotes lingüístiques, sinó amb total normalitat"; i la diputada de Teatres de la Diputació de València, Rosa Pérez.

També han acudit a l'acte el musicòleg Josep Vicent Frechina i Vicent Torrent, d'Al Tall, per a parlar del muntatge que arranca l'any al teatre Principal de València, 'Reviscola Tio Canya'. Este espectacle -que ja ha esgotat les entrades a València per al 19 de gener i també es podrà veure a Castelló i Alacant- ret tribut en el seu 40 aniversari al 'Tio Canya', la cançó creada per Al Tall que va significar "un revulsiu" en un moment històric "en què la identitat del País Valencià havia arribat molt malmesa a la Transició".

Per a recordar la transcendència d'este tema i tot el llegat del grup folk valencià, 'Reviscola Tio Canya' reunix formacions en les quals actualment participen membres d'Al Tall i a alguns dels seus "hereus". Així, sobre l'escenari estaran Musicants, Miquel Gil, Sis Veus per al Poeta, Pep Gimeno 'Botifarra', Miquel Gironés amb Xiromita Trad Project, Apa i Teresa i Josemi Sánchez, entre d'altres.

En la seua intervenció, Vicent Torrent ha advertit que abans solia dir que el 'Tio Canya' estava en la UCI. Després del canvi polític en la Generalitat, "ha eixit de la UCI però encara està greu perquè queda molt per fer per la normalització lingüística".

Al Teatre Principal, també es podrà veure en este començament d'any 'Eloísa está debajo del almendro' (del 25 al 29 de gener); 'El test', de Jordi Vallejo (1-5 de febrer); 'Historias de Usera', de Miguel del Arco (16-19 de febrer); 'L'electe', de Ramón Madaula (22-26 de febrer); 'Ricardo III', de Shakespeare (2-5 de març); '... Aquel Silverio' (24-26 de març), del Ballet Flamenc d'Andalusia; i l'1 d'abril desembarcara en este teatre l'última gira del grup Aspencat abans del seu anunciat descans.

Pel que fa al Rialto, els títols i actuacions previstes són: 'Guium, o la ciutat adormida' (2 al 5 de febrer); 'Trio', de Rodolf Sirera (9-26 de febrer); 'El crèdit', de Jordi Galcerán amb direcció de Sergi Belbel (1-5 març); Xiromita Trad Project (11 març); 'El vacío lleno/El buit ple', d'Eva Bertomeu (del 23 al 26 de març) i 'El cant del cos' (del 30 de març al 2 d'abril).

Per la seua banda, La Filmoteca de València, ubicada a l'edifici Rialto, acollirà un cicle de cinema que exhibirà projeccions relacionades amb al vida i l'obra de Blasco Ibáñez, coincidint amb l'Any dedicat a l'autor de 'La Barraca'. La Generalitat prepara més iniciatives relacionades amb la seua figura, una d'elles dins de l'àmbit musical, ha avançat Albert Girona.

CRÍTIQUES TEATRE AMATEUR

D'altra banda, als assistents a la presentació se'ls ha preguntat per les crítiques abocades des d'algun col·lectiu professional per la programació al Rialto de la Mostra Teatre Amateur. Sobre esta qüestió, Albert Girona ha invitat a fer "una reflexió" i ha argumentat que acostar estos col·lectius al teatre, no va en detriment de la professió, "al contrari", ja que "en última instància va a favor seu" al crear i fidelitzar públic.

El secretari autonòmic ha argumentat que la presència dels aficionats està "perfectament resolta" en altres disciplines, com la sala destinada a col·lectius socials del Consorci de Museus o el cicle de

bandes al Palau de les Arts.

En la mateixa línia, Abel Guarinos ha asseverat que el teatre aficionat "no li treu ni un euro" al professional. El director de l'IVC s'ha referit, a més, a la situació del Ballet de la Generalitat -per al que va a haver audicions aprofitant que acabaven els actuals contractes a 31 de desembre- i al Circuit Cultural Valencià, que ha augmentat fins a 58 municipis.

loading...