L’ordenança cívica farà caure les prostitutes a les mans de les màfies

L’ordenança cívica farà caure les prostitutes a les mans de les màfies

Perquè es vulneren 25 drets de les treballadores del sexe, segons un informe de la UB que també critica la pressió policial.
Un informe fet públic ahir per l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) ha detectat que el projecte d’ordenança municipal vulnera 25 drets elementals de les prostitutes i alerta que les «acorrala cap als clubs d’altern i les màfies».

A l’apartat cinquè de les noves ordenances, a criteri dels autors de l’estudi, es fomenta el rebuig social a les prostitutes i adverteixen que «de continuar la línia d’actuació, amb sancions, repressions i actituds criminalitzadores», només s’aconseguirà foragitar les treballadores sexuals «a la clandestinitat dels clubs d’altern, les xarxes de tràfic i les màfies».

A l’informe es critica el fet de voler-les treure del carrer, «el que és sinònim de negar, amagar, fer desparèixer allò que no volem que existeixi», que és, precisament, el que, segons l’estudi, es dirigeixen les polítiques públiques de l’Ajuntament de Barcelona.

Crítiques a la Urbana

Per als autors, els mecanismes emprats des d’algunes regidories de districte «han propiciat una zonificació de la prostitució», acompanyada d’una actuació policial que busca «dissuadir les prostitutes d’apropar-se a determinades zones (més turístiques o emblemàtiques de la ciutat)».

L’observatori fa especial esment de l’actuació de la Guàrdia Urbana que, amb les multes a prostitutes per «ús abusiu de l’espai públic», vulneren el seu dret a la seguretat jurídica. Amb els controls de documentació i la posterior derivació a Immigració «atempten contra els seus drets a la igualtat i a la llibertat». Tot això, sumat a la indefensió del col·lectiu «és una barreja explosiva que dóna lloc a abusos i maltactaments, sense repercusió».

A la conclusió, demanen que els poders públics «reverteixin aquesta situació».

Estudiaran les al·legacions

La regidora de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp, va manifestar ahir el compromís de l’Administració a estudiar les al·legacions que es presentin a la polèmica ordenança de civisme. Ho va dir després d’una reunió amb representants d’associacions de prostitutes. Escarp va negar que a la normativa hi hagués una «persecució moral», sinó una intenció de gestionar l’ús de l’espai públic a fi de combatre l’ocupació massiva de treballadores del sexe.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/66406/0/prostitutes/vulneren/sexe/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios