Valencia Notícies

AMPL.- IPC.- Els preus escalen un 10,2% anual a la Comunitat Valenciana al juny, després d'una pujada mensual de l'1,9%

Archivo - Arxiu - Lineal de fruita en supermercat d'Aldi
ALDI

D'aquesta manera, la pujada interanual de l'IPC a la Comunitat Valenciana se situa 1,6 punts per damunt de la de maig, i en la mateixa xifra que la nacional. Per la seua banda, la inflació acumulada en el que va d'any se situa en el 6%.

Tant en termes interanuals com a mensuals, els principals increments a la Comunitat Valenciana es corresponen al transport i l'habitatge.

El preu del transport ha augmentat un 20,2% respecte a l'any passat i un 5,1% sobre maig. La pujada està causada per l'augmentdels preus dels carburants i lubrificants. L'Habitatge va augmentar en un 19% interanual i un 3,6% mensual, a causa que els preus dels combustibles per a calefacció i de l'electricitat pugen aquest mes més que en 2021.

Els Aliments i begudes no alcohòliques són el tercer sector amb major pujada anual de preus (+13,7%), i el quart en pujada mensual (+1,7%). Destaquen en aquest comportament els increments dels preus de les fruites, major que el de l'any anterior, dels llegums i hortalisses, que van descendir al juny de l'any passat, ide la carn, el pa i cereals i la llet, formatge i ous, majors aquest mes que en 2021. En sentit contrari, descendeixen els preusdels olis i grasses, davant de l'augment al juny de l'any anterior.

D'aquesta manera, en termes mensuals i per ordre, el sector més inflacionista és el Transport, amb un augment del 5,1%, li segueix Habitatge (+3,6%), Hotels, cafés i restaurants (+1,8%), Aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), Oci i Cultura (+1,1%), Begudes alcohòliques i tabac (+0,8%), Parament (+0,6%) i altres (+0,4%).

Els preus a la Comunitat van romandre invariables en Ensenyament de maig a juny, mentre que els únics sectors en els quals van descendir va ser el de Vestit i Calçat (-1,3%), Medicina (-0,2%) i Comunicacions (-0,1%).

En termes interanuals, els preus pugen en tots els sectors menys les Comunicacions (-0,4%). El sector Transport lidera l'escalada amb un 20,1%, seguit de Vivenda (+19,0%), Aliments i begudes no alcohòliques (+13,7%), Hotels, Cafés i Restaurants (+7,0%), Parament (+6,4%), altres (+4,2%), Begudes alcohòliques i tabac (+3,8%), Oci i cultura (+2,5%), Ensenyament i Medicina (+1,3%) Vestit i Calçat (+0,2%).

DADES NACIONALS

A Espanya, l'IPC va pujar un 1,9% al juny en relació al mes anterior i va disparar la seua taxa interanual 1,5 punts, fins al 10,2%, el seu nivell més alt des d'abril de 1985.

L'organisme confirma així la dada que va avançar a la fi del mes passat, encara que ha elevat una dècima l'augment mensual avançat, des de el 1,8% a el 1,9%, taxa més d'un punt superior a la del mes anterior i la seua major alça en un mes de juny des de 1977.

Amb el repunt de juny, la inflació encadena dos mesos consecutius d'ascensos en la seua taxa interanual després que a l'abril es moderara 1,5 punts de colp, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny ha superat els temuts dos dígits: 10,2%.

La dada de juny supera en quatre desenes el bec que s'havia aconseguit en el mes de març, del 9,8%.

Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 10,2% al juny es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants, dels combustibles per a calefacció, de l'electricitat, de la restauració i els hotels, i dels aliments.

Aquests últims van registrar al juny una pujada interanual del 12,9%, taxa quasi dos punts superior a la de maig i la més alta des del començament de la sèrie, al gener de 1994. Destaca, especialment, l'encariment de fruites, llegums i hortalisses, carn, pa, cereals i llet, formatge i ous.

Per la seua banda, l'alça dels preus dels carburants va portar a la taxa interanual del grup de transport fins al 19,2%, més de quatre punts per damunt de la registrada al maig, mentre que els preus de la restauració van provocar que el grup d'hotels, cafés i restaurants elevara la seua taxa interanual al juny fins al 7,2%, nou dècimes més que al maig.

Així mateix, la taxa interanual del grup d'habitatge es va elevar 1,5 punts al juny, fins al 19%, pel major cost de l'electricitat i dels combustibles per a calefacció.

Sense tindre en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual va aconseguir al juny l'11,1%, nou dècimes per damunt de la taxa general del 10,2%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística.

En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 35%; els olis i grasses han elevat els seus preus un 37%; els ous són un 23,9% més cars; i el transport personal costa un 19,7% més pel major cost dels carburants. A més, molts aliments registren pujades de dos dígits en els seus preus, com la llet (+20,4%) i les fruites fresques (+19,3%).

LA SUBJACENT ESCALA FINS AL 5,5%

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar al juny sis dècimes, fins al 5,5%, el seu valor més alt des d'agost de 1993.

En el sisé mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa interanual en el 10%, la qual cosa suposa 1,5 punts més que al maig.

Per la seua banda, l'indicador avançat de l'IPCA va augmentar un 1,9% en taxa mensual.

loading...