Valencia Notícies

El Magnànim edita un estudi sobre "la microhistòria" de la Restauració i la República a la Ribera Baixa

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica Quan els masses feien història. La Ribera Baixa, 1890-1939, de l'historiador de Cullera Ricard Camil Torres Fabra.
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

El llibre, el número 14 de la col·lecció 'Estudis Comarcals', dirigida per Enric Estrela, analitza el període turbulento de la Restauració i la República, inclosa la Guerra Civil (entre 1890 i 1939) en la comarca de la Ribera Baixa.

Des de l'organisme cultural assenyalen que "la política de masses és un fenomen europeu i occidental que també va tindre ressò en la Península Ibèrica en la segona meitat del segle XIX".

Les cinc dècades transcorregudes entre 1890 i 1939, afigen, en la Ribera Baixa són un exemple detallat d'un període que va contindre canvis vertiginosos i densos, rics en conjuntures amb els seus problemes i les diverses maneres d'afrontar-los.

El volum aborda, d'aquesta manera, "la telefonada microhistòria o història local, és a dir, l'estudi i l'explicació del transcurs històric en un espai determinat amb la finalitat de confrontar-ho amb l'anomenada història general".

La finalitat del treball, a més, és entendre els problemes socials que s'hereten del segle XX i de quina manera es va intentar fer front als mateixos i els resultats que van donar aquestes respostes sense oblidar la concatenació dels successius binomis acció-reacció.

Per tant, s'insisteix sobre les formes mitjançant les quals es van manifestar les masses a través dels seus múltiples sistemes organitzatius, quins van ser els seus resultats a curt i llarg termini, com es van interrelacionar i de quina manera van actuar ítems ineludibles com per exemple l'economia, els canvis socials, els vaivens polítics i les formes culturals.

Ricard Camil Torres Fabra és doctor en Geografia i Història per la Universitat de València, on exerceix actualment. Ha centrat el seu esforç investigador en el món rural valencià del segle XX i la Guerra Civil i el franquisme.

Entre les seues aportacions, destaquen 'Entorn a la trajectòria de la dreta valenciana (1999)', 'Autarquia i estraperlo. L'economia en un espai rural del País Valencià (2005)', 'Camp i política. La Falange en una comunitat rural valenciana' (2005), 'La repressió franquista al País Valencià. Recull bibliogràfic' (2008), 'Alambradas, muros y corrientes de aire. El universo penitenciario franquista en la postguerra del País Valenciano' (2013), 'La política en la maleta. Els relacions entre els partits i sindicats catalans a l'exili' (2015), 'La violencia nazi, el holocausto y los neonazis' (2019).

I amb Antonio Calzado, 'Un silenci extens. El franquisme a la Ribera Baixa' (1995), i amb Antoni Simó, editat pel Magnànim, 'La violència política contra les dones (1936-1953). El cas de la privació de llibertat en la província de València' (2019), que ha tingut dos edicions.

Investigador amb fonts orals, ha coordinat i dirigit tallers, congressos i seminaris relacionats amb la docència i la memòria històrica. Ha participat en documentals, com 'La utopia desarmada. Memòria d'un País Valencià republicà' (2006), i ha sigut comissari de les exposicions 'El món penitenciari franquista al País Valencià' (Centre Octubre, 2009) i 'Stanbrook, 1939. El exilio republicano hacia el norte de África' (Centre Cultural la Nau, 2014).