Valencia Notícies

Dos ex-alts càrrecs del Consell reconeixen un tripijoc en contractes d'informàtica i Blasco nega la seua participació

Blasco a l'eixida dels jutjats
ROBER SOLSONA/EUROPA PRESS

Aquest dilluns s'ha reprès en l'Audiència de València el juí per una presumpta manya en contractes d'informàtica, dins del conegut com cas Cooperació, que havia sigut ajornat fins a dos ocasions. Les sessions continuaran el 18 de juny amb testimonis, el 9 i el 20 de juliol. Inicialment la declaració dels acusats se celebrarà el 20.

En el banc dels acusats hi ha quatre persones: l'exconseller i exdiputat 'popular' en Les Corts Rafael Blasco; l'empresari Augusto César Tauroni; l'ex-secretària general de la Conselleria Agustina Sanjuán; i l'ex-cap del servici d'Informàtica de Solidaritat Javier Múrcia.

En les qüestions prèvies, l'advocat de Múrcia ha anunciat que havia arribat a un acord de conformitat amb les acusacions pel qual el seu representat ha reconegut els fets i se li ha rebaixat la pena fins a l'any de presó -Fiscalia li demanava any i mig-.

Així, ha sol·licitat al tribunal que es llegira la conformitat i se li permetera absentar-se del juí a causa del seu delicat estat de salut, ja que fa tres mesos, quan anava a arrancar la vista, va patir un problema cardíac. Açò va obligar a ajornar el juí.

Després de no oposar-se cap de les parts a aquesta sol·licitud, el tribunal ha reproduït la conformitat i, en el seu torn de paraula, l'acusat ha donat les gràcies a la jutgessa i als forenses per l'atenció que va rebre en el jutjat quan es va sentir indisposat.

Seguidament, el fiscal ha avançat que també havia arribat a un acord amb Sanjuán i Tauroni, pel qual han acceptat un any de presó la primera i un altre any i tres mesos el segon pel frau. A l'acord no s'ha sumat Blasco, sent l'únic acusat que no reconeix els fets.

En aquesta peça la Fiscalia reclamava provisionalment dos anys i huit mesos de presó per a l'exconseller i el pagament d'una multa de 400.000 euros per un delicte continuat de tràfic d'influències en concurs amb delictes continuats de prevaricació i frau a l'Administració; dos anys de presó per a Sanjuán i una multa de 300.000 euros; any i mig de presó per a l'ex-cap d'Informàtica i 300.000 euros de multa; i dos anys i mig de presó i multa de 400.000 euros per a l'empresari Tauroni.

Per la seua banda, la Coordinadora Valenciana d'ONGD -acusació popular- reclamava cinc anys de presó per a Blasco, Tauroni i Tina Sanjuán i el pagament d'una multa de 350.000 euros per a cadascun d'ells. Així mateix, sol·licitava tres anys de presó per a Javier Múrcia.

Es tracta de la peça 5 de l'anomenat cas Cooperació i la Fiscalia xifra en 289.363 euros el perjuí ocasionat a les arques públiques autonòmiques.

MANYES I COMISSIONS

Els fets es remunten als anys 2008 a 2011 i s'ha investigat un presumpte tripijoc de contractes informàtics adjudicats des de l'Administració valenciana a Fujitsu i a altres dos empreses, que van acabar sent subcontractes a les societats de Tauroni. Les empreses interposades rebien una comissió d'entorn a 7% del total del contracte.

Els contractes presumptament manipulats eren per al desenvolupament del Portal de l'Immigrant, Portal de la Ciutadania, ferramentes de participació ciutadana i per al control telemàtic de la gestió d'escoles d'acolliment, entre uns altres.

Blasco ja ha sigut condemnat per les peces 1, 2 i 3 del conegut cas Cooperació, relatives al desviament d'ajudes a ONGs i al projecte fallit per a la construcció d'Haití. Va eixir de presó amb tercer grau a principis de 2019 per la condemna de sis anys i mig de la peça 1.

loading...