Valencia Notícies

Detingudes 6 persones en una operació contra el cultiu de marihuana amb 2.800 plantes intervingudes en xalets

Operació 'Lavori'
GUARDIA CIVIL

Els detinguts, en el marc de l'operació 'Lavori', són tres homes de nacionalitat albanesa d'edats compreses entre els 28 i 39 anys i tres dones colombianes i albaneses d'entre 29 i 45, segons han informat en un comunicat conjunt. La principal quantitat de plantes de marihuana es va intervindre en un xalet de Xiva, on els agents van localitzar 1.300, entre altres efectes.

Amb aquesta operació, després de més de set mesos d'investigació, els agents han aconseguit desmantellar per complet un important entramat criminal assentat a València i acusat, en diferent grau d'implicació, d'organització criminal, contra la salut pública per cultiu, elaboració i trànsit de drogues, defraudació de fluid elèctric, delicte de lesions, trencament de mesura cautelar, usurpació de l'estat civil i falsedat documental.

Fruit de les investigacions realitzades i de la coordinació operativa de la Udyco de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de Xiva, es va formar un equip conjunt de treball de vigilàncies, seguiments i una complexa anàlisi entorn d'una organització. Una vegada identificats i localitzats els presumptes membres de la banda, els agents els van detindre a València, Pobla de Vallbona i Serra.

Els xalets llogats eren condicionats, aïllats i ventilats a manera d'hivernacle intensiu de cànnabis sativa i vigilats permanentment pels detinguts les 24 hores del dia. Els agents han practicat sis entrades i escorcolls en vivendes de València, Xiva, Godelleta, Vilamarxant, Pobla de Vallbona i Serra, a més del de Xiva. Així mateix, van localitzar múltiples efectes per al cultiu, creixement i floració de la marihuana valorats en 160.000 euros.

El pes de les 2.800 plantes de marihuana intervingudes ronda els 361 quilograms. També han sigut intervinguts 300 grams de marihuana seca envasada i disposada per al seu enviament, distribució i consum, material, infraestructura, utensilis i efectes tècnics necessaris per al cultiu, elaboració i recol·lecció i trànsit de plantes de marihuana, entre altres efectes.

LLENGUATGE ENCRIPTAT

Els membres de l'organització criminal, amb una estructura homogènia, adoptaven importants mesures de seguretat i "contra vigilància", emprant en les seues converses telefòniques un llenguatge convingut per a dificultar la investigació policial.

Per a evitar ser descoberts, l'organització criminal hi havia reacondicionado l'ús dels xalets que llogaven, amb un avançat sistema per a neutralització de l'olor a marihuana, que incloïa obres amb parets i portes segellades amb bromera poliuretà i silicona amb juntes ben segellades, així com una instal·lació complexa de xarxa d'extractors, aire i filtres de carboni.

Els membres de l'organització estaven defraudant el fluid elèctric ja que havien manipulat els sistemes elèctrics per a no haver de fer front a l'alt cost de les factures. Tots els xalets escorcollats comptaven amb un sofisticat circuit il·legal elèctric en el qual el corrent elèctric era subministrada a les propietats de forma il·lícita, realitzant els enganxes mitjançant manipulacions d'anul·lació dels comptadors.

MÉS DE 100.000 EUROS DE FRAU EN LA LLUM

Per part de l'empresa subministradora s'està quantificant el perjuí causat, estimant-se que la defraudació podria superar els 100.000 euros, així com avaluant el risc que suposaven les instal·lacions elèctriques muntades sense mesures de seguretat de cap tipus.

L'entramat elèctric instal·lat per al creixement de les plantes es va poder comprovar que estava connectat amb la línia de distribució i que estava preparat perquè funcionara contínuament.

Entre altres efectes, també han intervingut tres vehicles, 10 telèfons mòbils, una màquina d'explicar diners, 7.442 euros en metàl·lic, una bàscula de precisió, dos envasadores, així com nombrosa documentació d'interés per a la investigació. El total dels efectes intervinguts tindria una valoració econòmica de més de dos milions d'euros.

Els detinguts i efectes intervinguts han passat a disposició del Jutjat nombre 4 de Requena (València), que ha decretat l'ingrés a la presó provisional de sis dels arrestats.