Valencia Notícies

El Govern central discrepa amb el canvi de l'Estatut valencià de consumidors i usuaris

Aquest canvi va ser aprovat per Les Corts el passat mes de febrer amb l'objectiu de garantir el dret d'informació dels consumidors en matèria de titulització hipotecària i altres crèdits i davant certes pràctiques comercials.

En concret, l'Executiu discrepa sobre l'article 6 de la llei, que obliga les entitats a informar de les cessions; la disposició addicional única, sobre les noves infraccions en consum en matèria d'omissió d'informació en aquestes cessions, i de la disposició transitòria segona, amb el requisit que les entitats han de comunicar en tres mesos si han cedit o transmès crèdits als titulars.

Davant les discrepàncies del Govern d'Espanya amb aquests punts de la llei, la comissió bilateral va acordar el passat 12 de juny obrir les negociacions i designar un grup de treball per a buscar i proposar una solució, a més de comunicar-ho al Tribunal Constitucional (TC), segons publiquen aquest dimecres el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

L'Estatut valencià de consumidors i usuaris aprovat en 2011 actualitzava la normativa anterior de 1987. Els canvis introduïts enguany pretenien ampliar la garantia del dret a la informació i facilitar "una millor defensa davant de pràctiques comercials enganyoses i deslleials o clàusules abusives per part, fonamentalment, d'entitats amb una posició de domini", especialment en el cas del dret a la vivenda.

Aquesta reforma incorporava altres novetats en reforçar la capacitat sancionadora de l'administració i actualitzar la definició de persona consumidora i usuària sobre la base de la normativa de la Unió Europea i a les decisions judicials més recents i les de pràctiques comercials deslleials i clàusules abusives, "enfortint els drets" de consumidors i usuaris davant d'elles i introduint un llenguatge més inclusiu.