Valencia Notícies

La 'Falla del Patrimoni' es cremarà a Leucate (França) al costat del mar

Turisme.- La 'Falla del Patrimoni' es cremarà en Leucate (França) al costat del mar
XIMO ESTEVE/ARCHIVO

La 'Falla del Patrimoni' de València es cremarà a Leucate, una xicoteta localitat del sud de França, al costat del mar, dins del Festival Internacional Sol i Festa durant el pròxim cap de setmana del 31 de maig al 2 de juny.

Les Falleres Majors 2019, Marina Civera i Sara Larrazábal, i les seues corts d'honor participaran en el certamen artístic que se celebra cada any a Leucate, en un dispositiu especial organitzat per al Junta Central Fallera (JCF) de València per a promocionar les festes fora d'Espanya.

Al costat d'elles també viatjarà una banda de música i la 'Falla del Patrimoni', obra de l'artista faller Ximo Esteve. Aquest monument ja ha passat per multitud d'ubicacions i ha sigut cedit per la fundació Turisme València, detalla la JCF en un comunicat.

La falla s'exhibirà durant el festival i serà consumida pel foc en finalitzar. No és la primera vegada que la Junta Central Fallera se suma a aquesta cita internacional del Mediterrani; en 2011 una falla infantil i un grup de folklore van participar en el Sol i Festa.

En aquesta ocasió, l'Ajuntament de Leucate ha convidat una delegació valenciana encapçalada per les màximes representants de la festa perquè mostren als milers de visitants alguns dels aspectes que posen en valor les Falles com a Patrimoni de la Humanitat: l'art efímer, la indumentària, la música i el foc. Les desfilades acullen aquests ingredients en la seua vinté segona edició.

Una falla viatgera

Com a colofó, el diumenge 2 es cremarà al costat del mar el monument creat com a tribut a la declaració de les festes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Es tracta del "millor comiat" per a una falla que viatja des de principis de 2017 i representa la fita que van aconseguir les festes al novembre de 2016.

Abans de la seua parada final a Leucate, la 'Falla del Patrimoni' creada per Esteve per a la Fira Internacional de Turisme (Fitur), a Madrid en 2017, ha passat per punts com la fira Cevisama de València en 2017, l'Hotel Westin de València el mateix any, el Pati Gòtic de la Generalitat Valenciana en 2017 i 2018, la Marató València Trinidad Alfonso en els dos anys i l'estació d'Atocha a Madrid en 2018.

Ja en la XIV edició del Sol i Festa, en 2011, les Falles van ser seleccionades per a representar a les festes d'Espanya a Leucate, on 'va viatjar' una falla infantil de l'artista José Manuel Ribes, que escenificava uns 'fallerets' amb una bola del món per a explicar aquesta festa de carrer i la cultura valenciana. A diferència del que succeeix cada 19 de març a València, aquesta 'falleta' no es va cremar, sinó que es va subhastar per a una causa solidària.

Sol i Festa

Des de 1998, durant el cap de setmana de l'Ascensió, el Festival Internacional d'Espectacles Sol i Festa, Leucate es converteix en un gran teatre a l'aire lliure, amb dos dies plens de color gràcies a la música, la gastronomia, la màgia, els espectacles i el folklore que envaeixen cada racó de la localitat.

Grans i xiquets ixen al carrer per a gaudir d'espectacles de companyies internacionals. L'èxit del festival arriba a duplicar la població d'aquesta xicoteta localitat francesa fins a les 10.000 persones.

Leucate és una comuna del sud de França, situada en el departament de l'Aude, en la regió natural de Corbières. A 570 quilòmetres de la capital del Túria, està a només 36 quilòmetres al nord-est de Perpinyà. Segons l'últim cens, posseïx un total de 4.373 habitants, coneguts en francés pel gentilici Leucatois.

El seu port és una de les majors marines d'Europa en el Mediterrani i ofereix gran varietat d'activitats aquàtiques com a submarinisme, kitesurf o windsurf. És el punt de partida cap a les costes espanyoles, Balears, Còrsega, Sardenya i tots els països mediterranis.

loading...