Valencia Notícies

Els il·lustradors valencians plasmen la Declaració de Drets Humans

Articles de la Declaració de Drets Humans segons artistes valencians
EUROPA PRESS

Les "millors mans" de la il·lustració i disseny valencians han plasmat els 30 articles de la Declaració Universal de Drets Humans per a commemorar, en el Centre Cultural La Nau de València, el 70 aniversari de la seua firma.

Artistes com Paco Roca, Lina Vila, Mariscal, Daniel Nebot, Mar Hernández (Malota) o Cristina Durán interpreten cada dret per a "mirar al futur amb optimisme" i celebrar un document que apunta cap a "eixe idíl·lic lloc en què ens agradaria viure".

Així ho han explicat aquest dimarts, en roda de premsa, el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València (UV), Antonio Ariño; la presidenta d'Amnistia Internacional a la Comunitat Valenciana, Chelo Vives; el comissari de la mostra, Boke Bazán, i els artistes Paco Roca i Lina Vila.

L'exposició, amb el títol 'Creadors valencians pels drets humans. 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans', és una iniciativa de la UV i Amnistia Internacional, amb la qual aquesta organització a més commemora les seues quatre dècades de marxa a Espanya. Reuneix imatges de 30 autors, una per cada article, i pot visitar-se en La Nau des d'aquest dimarts fins al pròxim 24 de febrer.

Boke Bazán, que a l'inici de la seua intervenció ha desenrotllat un filferro espinós i l'ha col·locat com un pitxer per a depositar en ell dos roses grogues, ha detallat que es tracta d'una mostra "paritària" i "completament equilibrada", amb el mateix nombre d'autores i autors.

A més, ha destacat que "reuneix diferents generacions" d'artistes, amb noms "consolidats i premis nacionals" que s'uneixen a firmes "molt més emergents" com la de Pau Sanz i Vila, que "a pesar de la seua joventut funcionen a nivell nacional". De la mateixa manera, en la mostra "la varietat de recursos artístics és grandíssima", ja que no només abasta el digital, sinó també la fotografia, la pintura i el "gest manual".

Hi ha autors de "molta tradició en el tema social des del còmic", uns altres "molt més conceptuals" com Yinsen i "pesos pesats com Sento Llobell", al costat del "color i explosió d'optimisme de Lina Vila". En definitiva, artistes procedents de les tres províncies units per a celebrar els drets humans, amb un plantejament "no de mostrar quan es vulneren, sinó del que aporta la pròpia Declaració Universal en si", ha remarcat Bazán.

La "bíblia" dels laics

L'artista Paco Roca ha manifestat que va acceptar l'encàrrec de la Nau i Amnistia Internacional "perquè les coses amb Boke Bazán sempre està ben organitzades" i per retre homenatge al text en el seu 70 aniversari. "Per a gent com jo, laica, la Declaració Universal de Drets Humans és la nostra Bíblia, representa com voldríem que fóra el món", ha assegurat.

Per tant, al seu juí, es tracta d'un "ideal de vida més que una paraula escrita". En aquest sentit, creu que "ho defineix millor la imatge", en representació d'"eixe idíl·lic lloc en què ens agradaria viure. Si escau, ha plasmat l'article 21, referent al fet que "tots els ciutadans formen part del govern per mitjà del vot", ha explicat.

Per la seua banda, Lina Vila ha sigut l'encarregada de reflectir l'article primer, que "representa l'inici que tots som iguals". S'ha servit de "la flor de la igualtat humana", "envoltada de totes les ètnies", que insta al fet que "tots ens comportem amb fraternitat".

"M'encanta fer disseny social", ha indicat, abans d'opinar que és una "responsabilitat i obligació dels il·lustradors". "Hem de mirar al futur amb optimisme, una cosa s'està movent en la societat", ha agregat.

"Si férem la llista hui, seria més llarga"

El vicerector de Cultura de la UV ha agraït que "la flor i nata del disseny valencià", que "ja té una tradició indiscutible", haja manifestat la seua "adhesió entusiasta" al projecte "des del principi". Segons ha avançat, certàmens com el Festival de Cinema de Sant Sebastià s'han interessat per aquesta exposició, ideada per a ser itinerant, tot i que encara no han pogut veure la mostra. "Estem segurs que va a tindre molta demanda", ha assenyalat.

Ariño ha assenyalat que en funció del context "els drets humans es poden declarar però poden retrocedir", i que hi ha "tessitures" en les quals té lloc una "retirada" dels mateixos, amb "algunes societats contemporànies amb actituds repressives".

En aquest sentit, ha indicat que "si férem la llista hui, seria un poc més llarga", i ha destacat que el "balanç" de la seua instauració és de "pujades i baixades". "Els drets s'estenen cada vegada a més persones, s'aprofundeixen" i hi ha "determinats aspectes de la vida que era impossible que es concretaren després de la Segona Guerra Mundial", ha destacat. "Sempre que quede un grup exclòs, cal avançar en un nou dret", ha assegurat, abans de reivindicar que la Declaració "no és una cosa del passat, sinó una cosa viva".

A Espanya "hi ha treball per fer"

En la mateixa línia s'ha pronunciat Chelo Vives, des d'Amnistia Internacional. La presidenta d'aquesta organització ha recordat el 40 aniversari de la mateixa, un període de temps en el qual "141 països han abolit la pena de mort". Ha mostrat la seua "preocupació" pels "governs que impulsen polítiques d'odi i por", "retallant garanties" i "reprimint la veu de les persones que lluiten pels drets humans".

Al seu juí, a Espanya, "el govern no ha impulsat polítiques d'odi però hi ha treball per fer". Així, ha lamentat que "no és un bon lloc d'acolliment de refugiats" i que l'anomenada Llei Mordassa posa en "perill la llibertat d'expressió". De la mateixa manera, la violència de gènere pareix "imbatible" i el "dret a la vivenda no es reconeix com a dret humà". A més, "Espanya, per la seua situació geogràfica i política, podria contribuir més a un món més just", ha conclòs.

L'exposició s'inaugurarà a les 20.30 d'aquest dimarts. Prèviament, a les 19.00 hores, el director d'Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, impartirà la conferència 'Cap a on van els Drets Humans en el segle XXI?' en l'Aula Magna de la Nau. Aquesta conferència, juntament amb l'exposició, forma part del cicle 'Drets en moviment'.

loading...