Valencia Notícies

Una app dirà la millor hora per cremar la palla de l'arròs en l'Albufera

Zonas de división de l'Albufera para la quema de la paja del arroz
EUROPA PRESS

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha presentat aquest dilluns el 'Pla de Gestió de la Palla de l'Arròs fins a 2021' que divideix l'Albufera en dues zones, en les quals es podrà retirar i cremar la palla de forma alternativa, cada any en una d'elles.

Per a aquesta campanya es podrà cremar a la zona B i es retirarà de la zona A, i s'espera poder recollir més de 5.000 tones, -per sobre de les 2.000 de l'any passat-, que podran destinar-se a altres usos, fonamentalment a la ramaderia.

A més, el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) ha elaborat una aplicació mòbil que actualitza les dades meteorològiques, de vents i contaminació i que informa de la millor hora per procedir a la crema de la palla de l'arròs. A manera de "semàfor" estableix el verd per a la franja horària de menor risc, taronja per al risc mitjà i vermell per a risc alt. A tal fi, es compta amb una estació mòbil enclavada en el terme municipal de Sollana.

Aquestes són algunes de les principals novetats del Pla de Gestió de la Palla de l'Arròs fins a 2021 que van presentar aquest dilluns els secretaris autonòmics de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, els qui van destacar que s'ha elaborat amb el "consens" dels ajuntaments implicats, organitzacions agràries i de cooperatives, veïns, tècnics i la Diputació de València.

Alternativa a la crema

En l'Albufera es generen cada any al voltant de 70.000 tones de palla de l'arròs. Aquest exercici la Conselleria s'ha marcat com a objectiu retirar més de 5.000 tones de palla d'arròs, els llocs del qual seran determinats pel propi sector. L'empresa pública Vaersa serà l'encarregada d'aquest procés, el cost del qual serà assumit per la pròpia Conselleria i la Diputació.

El recollit s'apilarà en diferents zones del parc (sequers, camps improductius, vores de camins) i es coordinarà la posada a la disposició dels operadors que vulguen utilitzar-les.

"El Pla, -va incidir Francisco Rodríguez Mulero-, senta les bases per aconseguir que la palla de l'arròs siga un producte i no un subproducte que cal incinerar, ja que si no es recull en terra genera problemes als agricultors i si es crema els genera a la població que viu en l'entorn".

A la cerca de Nous mercats per a la palla de l'arròs 

En aquest sentit, Fran Quesada va avançar que l'objectiu del Pla és implementar en la "economia circular" en aquest sector de manera que es buscarà la manera de "donar sortida a aquest residu com a recurs" i buscar nous mercats per a la reutilització de la palla de l'arròs que puguen "beneficiar a l'agricultor". I és que cada any es generen en l'Albufera al voltant de 70.000 tones de palla de l'arròs, va precisar.

Quesada va voler destacar també el "treball col·laboratiu" entre les diferents administracions així com els agents que intervenen en el sector arrosser per consensuar aquest Pla, i va agregar que s'ha elaborat a més un decàleg de bones pràctiques que estableix les condicions sota les quals serà possible la crema.

Un "acord de mínims" per al sector agrari

Des del sector arrosser, Miguel Mínguez (AVA)ha apuntat que encara que "no és una solució meravellosa és un acord de mínims en el qual totes les parts surten contentes després d'un llarg diàleg" i totes han estat "flexibles". No obstant això, ha apuntat que "a llarg termini cal trobar solucions tecnològiques" que permeten una millor recollida de la palla de l'arròs, ja que la maquinària pesada actual està pensada per a zones seques. Atès que la meitat dels arrossers estan per sota del nivell del llac, aquestes màquines "s'enfonsen en els nostres camps", ha lamentat, i únicament poden recollir palla a les zones altes.

Des de la Unió, Silvia Ramos va ressaltar que el que millora el Pla és que s'ha començat "més ràpid" en la campanya actual encara que ha apuntat que el mapa de zones pot generar certa "confusió" en algunes delimitacions que no es veuen "clares". D'altra banda, va apuntar que tenint en compte que "hi ha moltes aigües negres per l'excés de nutrients, dotar d'aigua als camps facilitaria molt no pelar per si crema o no crema en els arrossars".

Els ajuntaments demanen “pressa” 

Finalment, Isabel Jiménez de l'Ajuntament de Sueca -en el terme municipal del qual se situen més de 8.500 hectàrees del parc natural- va agraïr l’"esforç" de Fran Quesada per gestionar conjuntament la campanya amb els agents implicats encara que li ha demanat "pressa" perquè el proper any la campanya estiga ja organitzada amb "tot clar a la fi d'agost" i no tan prop de l'inici de la recollida o crema. Així mateix, va apuntar a la necessitat de l’"abaratiment de costos" en la recollida de la palla de l'arròs.