Valencia Notícies

Naix la guia turística de Benimaclet per a promocionar un barri "ple de vida"

Portada de la nueva publicación
GVA

Turisme València i la Generalitat Valenciana han presentat aquest dimarts la nova guia turística de Benimaclet, dins de la seua aposta per difondre els barris de la ciutat com a "llocs plens de vida i històries personals".

A partir de les vivències de quatre veïns, la publicació presenta quatre rutes que tracten de reflectir i protegir els costums i tradicions d'aquesta icònica zona del nord del 'cap i casal'.

L'objectiu és "conservar cada tret, el seu caràcter i autenticitat". Per a açò, la guia posa en valor espais singulars com l'horta, les alqueries o la Casa del Trencadís. Però, sobretot, destaca la forma de viure d'un barri caracteritzat pel seu dinamisme i activitat cultural, artística i musical.

El projecte, en el qual col·labora l'Ajuntament a través de Turisme València, forma part del programa europeu Alter Eco que coordina la Generalitat i pretén posar en valor els barris de València des d'un punt de vista personal i humà, més enllà de mers enclavaments turístics.

"Els qui viatgen no estan interessats en barris sense personalitat. El turista busca ser un veí més, vol conèixer aqueixa ciutat de barris en què viuen els seus veïns", ha manifestat la responsable de Turisme, Sandra Gómez, en la presentació de la publicació.

Mobilitat sostenible i noves tecnologies

Al costat de la també primera tinent d'alcalde, han desgranat la guia de Benimaclet la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana de la Generalitat, Rebeca Torró; la responsable de l'Institut Valencià d'Edificació (IVE), Begoña Serrano, i l'arquitecte Manuel Cerdà.

Com "Benimaclet aporta al visitant una experiència única que ha de ser compatible amb la convivència i la qualitat de vida dels veïns", la titular de Turisme València ha defensat la necessitat de difondre propostes innovadores, creatives i integradores. Entre elles, ha ressaltat aquelles que aposten per la mobilitat sostenible o per l'ús de noves tecnologies per a la facilitar l'accessibilitat al barri.

Per a aconseguir-ho, la fundació col·labora amb l'equip de treball en el projecte pilot de la ciutat, així com en la difusió i visibilitat de la iniciativa entre els visitants. Fa unes setmanes es va presentar una guia turística per als barris del Cabanyal, Canyamelar i el Grau, i pròximament eixirà la de Russafa.

La titular de Turisme ha relacionat aquesta iniciativa amb l'oportunitat de preservar el patrimoni del Mediterrani des d'una perspectiva turística responsable i sostenible. Uns valors que "regeixen l'estratègia turística de València", ha subratllat.

De la ciutat a l'horta 

En la mateixa línia, la responsable autonòmica de Regeneració Urbana, Rebeca Torró, ha enaltit la singularitat i importància del barri de Benimaclet com "un espai de transició de la ciutat amb l'horta".

"Malgrat el creixement urbà, encara es nota en el barri la forta presència que té aquest paisatge i patrimoni valencians que és l'horta de València, tant en la memòria dels seus veïns com en les reivindicacions que duen a terme per a promoure la seua conservació i recuperació", ha asseverat.

Russafa, tercer barri alter eco

Turisme València també col·labora amb la guia de Russafa que es presenta aquest dimecres, 16 de maig, en Ubik Café. Es tracta d'un barri eclèctic i molt actiu, ple d'activitats culturals, amb multitud de comerços i restauració; "un barri cultural, on el cinema, art i la música convergeixen", ha il·lustrat Gómez, per a recalcar que "sens dubte" és una zona on es viuen les Falles i està obert a famílies, majors i joves.

Aquestes guies han sigut cofinançades pel programa Interreg Mediterranean, en el marc del projecte Alter Eco liderat per la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, representada a través de l'Institut Valencià de l'Edificació.