Valencia Notícies

València destapa al Zuloaga "més subtil" en una exposició "emocionant"

Exposició de Zuloaga en Fundació Bancaixa
FUNDACIÓN BANCAJA

La Fundació Bancaixa de València alberga la primera exposició monogràfica en aquesta capital de l'artista basc Ignacio Zuloaga, que destapa la faceta més desconeguda i "subtil" d'aquest mestre del gest i la potència. Es tracta d'una "oportunitat única", ja que fins a una vintena de peces de les 69 que integren la selecció són inèdites.

Així s'ha destacat en la presentació de la mostra, en la qual han intervingut el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; la néta del pintor i presidenta del patronat del Museu Ignacio Zuloaga a Pedraza, María Rosa Suárez Zuloaga; i els comissaris del projecte, Sofia Barrón i Carlos Alonso.

L'obra de Zuloaga desembarca per primera vegada en una gran mostra monogràfica a València amb un recorregut retrospectiu que abasta des de 1888, quan comptava només amb 18 anys, fins el 1945, any de la seua mort. El lema escollit, 'Zuloaga. Caràcter i emoció', pretén aprofundir en la pintura del mestre eibarra explicant dos dels puntals en els quals es va basar: el caràcter, gest que va definir com "el que està en la gent i en les coses", i emoció, ja que art era per a ell tot allò que produeix eixe sentiment.

Sota aquesta premissa, l'itinerari reuneix en sis apartats 69 obres de 29 prestadors, entre els quals figuren institucions com el Reina Sofia, Museo de Bellas Artes de Bilbao, Thyssen Màlaga, MNAC o Museo de Segovia, però també altres cedides per diverses col·leccions particulars, la qual cosa permet contemplar per primera vegada en una exposició quadres que no s'havien mostrat abans al públic.

D'aquesta manera, al costat de títols "icònics", com 'Belmonte en plata', és possible admirar retrats que no havien eixit dels fons particulars, com 'Antonio y Valentine' o dos imatges de la seua néta Rosita, així com de personatges de l'alta societat de l'època i la Generació del 98.

"És d'una qualitat tremenda el que hem portat a València", ha declarat la néta de Zuloaga, que creu que no podia ser d'una altra manera amb la "responsabilitat" que suposa exposar "en la terra de Sorolla". María Rosa Suárez Zuloaga ha subratllat a més "l'originalitat" d'aquesta cita cultural, "una oportunitat única", ja que s'ha realitzat "una gran tasca" demanant a col·leccionistes particulars que cediren retrats familiars que serveixen per a "reconstruir la història d'Espanya".

"Dinastia d'amistat"

Aquests préstecs -ha ressaltat- han sigut possibles gràcies a que aquests quadres ha creat "una dinastia d'amistat". "Era un orgull ser pintat per Zuloaga però sobretot ser amic del pintor", ha asseverat el seu descendent.

Fruit d'aquestes xarxes personals que s'han mantingut amb el pas del temps, l'exposició de Bancaixa inclou retrats d'intel·lectuals vinculats a la Generació del 98, com Azorín, Ortega y Gasset o Manuel de Falla, personalitats de l'economia i la política, com els March i José María de Areilza, i retrats de la família del propi Zuloaga. En tots ells, el públic "redescobrirà un autor que reflectia l'ésser viu, que pintava el caràcter a grans traços".

Per la seua banda, els comissaris, Sofia Barrón i Carlos Alonso, han coincidit a subratllar la importància i "novetat" d'aquesta presentació a València, en aprofundir en la pintura de l'artista basc i mostrar cares menys conegudes, com la seua capacitat de ser "subtil i íntim".