Valencia Notícies

Cs està "decebut" amb la proposta de Llei Electoral del Botànic i el PP creu que busca "tapar les seues vergonyes"

Així s'han pronunciat tots dos grups després de conéixer la proposta, que contempla la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3%, ofereix la possibilitat als ciutadans d'un vot "preferencial" marcant fins a tres integrants d'una llista que podrien ascendir fins i tot fins al segon lloc, contempla llistes cremallera per a garantir la igualtat entre homes i dones o la incompatibilitat que els diputats siguen també alcaldes o regidors, entre altres qüestions.

El diputat de Cs Toni Subiela ha assenyalat que a falta de llegir el document en si estan "un poc decebuts amb el que al final s'ha plasmat" perquè, per exemple, "la proporcionalitat és importantíssima" i de la qüestió de "un vot una persona no s'ha parlat per a res".

Ha destacat que aquests grups saben des del principi que necessitaven els vots de Ciutadans i que aquesta formació ha defès sempre la circumscripció única, que no s'inclou, o les llistes desbloquejades. Sobre aquesta qüestió, la solució de "vot preferencial" plantejada pel Botànic no els convenç "per a res" perquè "és una espècie d'engany a la ciutadania".

Subiela no considera probable que els candidats aconseguisquen eixe 10% necessari per a escalar llocs i adverteix que aquesta novetat provocaria "allargar els escrutinis perquè l'efecte siga zero".

Encara que "no s'ha tancat la porta a res", el diputat de Cs ha lamentat que "es va començar la legislatura amb expectatives molt altes i es tanca amb expectatives molt baixes". "Ho han posat molt complicat", ha dit en ser preguntat sobre el possible suport a la proposta.

Ha recordat que es va crear una comissió per a estudiar la possibilitat de reformar l'Estatut i ara es deixa de costat. Així, assegura que li dóna la sensació de que "realment no hi ha una intenció de fer una reforma electoral" i "estan buscant a algú a qui tirar-li la culpa quan són ells els que realment no volen una reforma electoral, perquè en aquestes condicions és molt difícil que es puga donar".

EL PP VEU UNA "TAPADORA"

Per la seua banda, el 'popular' Luis Santamaría ha assegurat que es tracta d'una tapadora dels "múltiples problemes" que té el Consell i ha afirmat que es tracta d'un tema "allunyat dels interessos dels valencians", que segons ha dit se centren en àrees com la sanitat, l'educació o l'ocupació.

Ha advertit que és "un error" començar com s'ha fet amb la reforma de la llei i no de l'Estatut, i ha incidit que es tracta d'una norma "fonamental" en l'arquitectura institucional i "és responsabilitat del Consell traure-la per consens", entre uns altres amb el PP com a partit més votat a la Comunitat Valenciana.

Així, considera que traure-la endavant sense els 'populars' seria "un error de dimensions descomunals, històriques", i considera que es tracta d'una reforma "descafeïnada, que només serveix per a tapar les vergonyes d'un mal govern".

També s'ha preguntat "per què cal limitar el debat" a les qüestions que plantegen PSPV, Compromís i Podem, i ha assegurat que el PP analitzarà el text però ha advertit que la seua preocupació "està en un altre lloc". A més, Santamaría ha assenyalat que pretendre modificar normes per a "ajustar-les" als interessos de determinats partits és "una imprudència".

loading...