Valencia Notícies

El Tribunal Constitucional anul·la la norma valenciana d'accés universal a la Sanitat

La consellera de Sanidad Universal y Salud Pública, Carmen Montón.
20MINUTOS.ES

El Tribunal Constitucional ha anul·lat per envair les competències de l'Executiu central el decret de la Generalitat valenciana que permetia l'accés universal a la sanitat, una norma que regulava fonamentalment l'atenció a immigrants en situació irregular.

L'alt tribunal va suspendre el decret en 2015, quan va admetre el recurs del Govern, però després va alçar aquesta suspensió, en 2016. Ara, en la seua fallada definitiva, considera que la norma valenciana, una de les primeres mesures aprovades pel Consell format pel PSPV i Compromís i recolzat per Podem, s'extralimita en les competències que s'atribueix, envaint les de l'Estat.

En concret, estableix que va més enllà del "criteri del bàsic establit en la norma estatal". El Govern de Rajoy va aprovar en 2012 l'exclusió dels immigrants indocumentats del sistema sanitari públic.

La sentència compta amb un vot particular contrari a la fallada emesa pels magistrats progressistes del Constitucional Fernando Valdés Dal-Ré, Juan Antonio Xiol Ríos, Cándido Conde-Pumpido Tourón i Maria Luisa Balaguer Callejón.

Balanç de persones beneficiàries

Fins al passat mes de juliol, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, 19.624 persones s'han beneficiat de la cobertura sanitària universal.

D'elles, 15.253 seguien tenint una assistència sanitària integral gràcies a aquesta mesura i les 4.371 restants havien evolucionat cap a altres modalitats -després de regularitzar la seua situació administrativa compten amb la cobertura ordinària-. Dels ciutadans que han accedit a una atenció sanitària integral, el 90% procedeixen de països que no pertanyen a la Unió Europea.