Valencia Notícies

El trips de l'orquídia ataca per primera vegada els cítrics valencians i causa "danys importants"

Danys causats pel trips de l'orquídia
AVA

L'organització agrària, que ha constatat el "creixent nombre" de denúncies rebudes per part dels citricultores, detalla que les zones on s'han detectat més casos de la presència cada vegada més agressiva d'este insecte són els termes de Tavernes, Xeraco, Oliva, Carcaixent, Sueca i Polinyà, és a dir, en les comarques de la Safor i la Ribera.

Els danys causats pel trips de l'orquídia en plantacions valencianes de cítrics comencen a adquirir "proporcions inquietants", fins al punt que molts agricultors denuncien nivells d'afecció que oscil·len entre el 40% i el 50% de la collita de les seues parcel·les, fonamentalment de la varietat de taronja navelina.

Este insecte, explica AVA en un comunicat, provoca taques i lesions molt apreciables en la pell dels fruits, deixant-los inservibles per a la seua comercialització en fresc, de tal manera que l'única eixida que troben és, en el millor dels casos, el seu enviament a la indústria per a transformar-los en suc.

La presència del trips de l'orquídia a Espanya ja havia sigut detectada i documentada fa algun temps, però la seua incidència es limitava a certes plantes ornamentals. No va ser fins a l'any passat quan va començar a manifestar-se en forma d'atacs als cítrics. Va succeir, concretament, en la zona d'Alcanar (Tarragona) i enguany el problema s'ha traslladat, per primera vegada, a la citricultura valenciana.

HIPÒTESI

Les causes que han motivat este canvi de comportament per part del referit insecte no estan clares i a data de hui es mouen en el terreny de les hipòtesis. Els agricultors parlen d'un possible repunt de les poblacions d'esta espècie de trips motivada potser per la persistència de les altes temperatures, però ningú sap amb certesa els motius d'estos atacs cada vegada més estesos en el territori citrícola valencià.

"Es tracta d'un assumpte molt seriós -afirma el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i per açò li demanem a la Conselleria d'Agricultura que es pose a la feina i determine quals són les causes del sobtat esclat d'esta nova plaga, així com que efectue un seguiment exhaustiu de la mateixa que permeta establir l'abast de les pèrdues que ja està causant en els horts de cítrics i, per descomptat, que dissenye i execute un pla per a combatre la presència del trips de l'orquídia".

Este insecte, que és propi de zones tropicals i subtropicals, ataca a totes les varietats de cítrics, sobretot a les taronges navel i valència, així com a les varietats d'aranja roja i als cultius ornamentals. El trips de l'orquídia és una espècie molt polífaga que ha sigut catalogada com a "plaga important" a Florida i Califòrnia (EUA), on vé ocasionant danys des de fa temps. També durant l'última dècada ha atacat amb virulència els cítrics del nord-est d'Argentina.

loading...