Valencia Notícies

Xarxa Espanyola d'Immigració denuncia en Fiscalia "atacs" de Yomus a membres de la Comissió 9 d'Octubre i periodistes

Moment de la manifestació en la Plaça Sant Agustí
Europa Press

Segons s'arreplega en la denúncia, ahir a la vesprada es va celebrar a les 18.00 hores una manifestació "pacífica i no lucrativa" organitzada per part de la Comissió 9 d'Octubre, que agrupa a diverses entitats d'índole social, polític i cultural de la Comunitat. Una mitja hora abans, van començar a concentrar-se diversos grups d'extrema dreta en la Plaça de Sant Agustí i "van iniciar càntics i consignes d'índole racista, neofeixista i xenòfob".

Els actes "anaren incrementant-se en gravetat" i estos grups "d'una banda, van aïllar a part de les persones integrants de la concentració i, per un altre, van procedir a realitzar diferents atacs tant a participants com a periodistes i reporters de diversos mitjans de comunicació", produint-se "un evident acarnissament amb qui eren de naturalesa racializada". Almenys va haver-hi dos ferits de diversa gravetat, adverteix.

La denunciant considera que estos actes constituïxen una infracció de l'article 510 del Codi Penal -delictes d'odi-. Així mateix, sosté que esta actuació no revesteix de les condicions pròpies d'un element desorganitzat i/o espontani.

La Xarxa d'Immigració assevera, a més, que durant els actes es van produir "de forma clara" danys al mobiliari urbà, així com "es va propagar una estratègia d'assetjament efectiva i suficient per a impedir de forma efectiva l'ús dels drets de manifestació per part del grup comitente i simpatitzants".

Davant estos fets, la denunciant requereix a Fiscalia que òbriga diligències d'investigació i identifique al conjunt de persones autors d'agressions que van participar en l'actuació contra la manifestació; i s'identifique i es prenga declaració als agents de policia municipal i s'avaluen els danys ocasionats al consistori.

Així mateix, reclama que demane al registre d'associacions esportives de la Comunitat així com al València CF i a les autoritats competents còpia d'estatuts, acta fundacional i qualssevol altre registre entorn de l'entitat esportiva Yomus; i que suspenga i inicie el procés d'il·legalització de Yomus.

"EXEMPLE CLAR"

La Xarxa Espanyola manté que l'ocorregut este dilluns amb Yomus, "juntament amb Espanya 2000 i altres formacions d'extrema dreta", és un "exemple clar de l'ús de l'esport com a element pantalla per a cometre fets delictius" ja que "com a agrupació pseudodeportiva ataca i protagonitza assetjament al conjunt dels grups en risc d'exclusió social, així com a persones que no comparteixen la seua ideologia".

"Demanem a la Fiscalia actuacions urgents. S'ha atacat i violentat a persones que pacífica i solidàriament manifestaven les seues opinions. Es tracta d'un cas evident on d'ofici la pròpia Fiscalia hauria d'aplicar l'article 510, per la qual cosa confiem que coincidisca amb el nostre criteri i actue per a aplicar-ho d'urgència a els qui són un conegut grup de dreta extrema", ha afirmat Daniel Méndez, president de la Xarxa.

Per part de l'organització s'ha sol·licitat als grups municipals així com a la corporació de València que, com a actor destacat dels actes del 9 d'Octubre, es persone en la denúncia i facilite així la posada a disposició judicial urgent d'este grup i els seus simpatitzants.

loading...