Valencia Notícies

Compromís reclama a Agricultura "fons i personal" per a lluitar contra la Xylella Fastidiosa des de l'IVIA

Carles Mulet
COMPROMÍS

Mulet ha recriminat al Govern central en un comunicat "no tindre clar l'abast i com de letal és este bacteri" i ha asseverat que la Xylella pot seguir avançant sense control "fruit de la falta de rendibilitat, absència de relleu generacional i de no apostar per un sector viable".

"Ens preocupa que el Ministeri i els representants polítics del PP no vullguen veure les conseqüències, com va quedar demostrat amb la moció que Compromís va portar a la Comissió d'Agricultura del Senat al maig", ha assegurat Mulet, qui ha recordat que el PP en solitari va votar en contra d'una proposta per a "definir les quanties i incrementar les partides pressupostades existents fins als 150 milions d'euros".

Així mateix, ha destacat "els efectes que va tindre no actuar a temps sobre este bacteri a Itàlia, on va ser necessari desforestar 200.000 hectàrees d'olivera", per la qual cosa considera que el Govern "no pot anar-se'n de vacances sense prendre mesures urgents".

Compromís, a més de fons per a atallar el bacteri, reclama "informació per als afectats, perquè sàpien que l'administració està del seu costat, inspeccionant fronteres, controlant moviments i investigant per a acabar amb este perill com més prompte millor".

"De res servix l'autocomplaença que estan demostrant creient-se líders en la sanitat vegetal europea i de la presència de Planes de Contingència i de prevenció o dictant Reials decrets quan la realitat és que cada vegada hi ha més presència de malalties en les nostres fronteres", ha afegit.

FALTA D'IMPLICACIÓ

A més, Compromís ha subratllat que els seus senadors van reclamar al juny la dimissió del Secretari General d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, "per la falta d'implicació del seu departament" a l'hora d'intensificar els controls en fronteres per a frenar l'arribada de malalties.

Finalment, la coalició també ha recordat que va presentar una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 per valor de tres milions d'euros "destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat davant la irrupció de determinades plagues i malalties vegetals com la Xylella fastidiosa", que va ser rebutjada pel PP i Ciutadans.