Valencia Notícies

El PP denuncia una "estafa" de 1.200 milions en factures sense contractes

Rubén Ibáñez,
GPP

El coordinador d'Economia del Grup Parlamentari Popular en Les Corts, Rubén Ibáñez, ha avançat este dimarts que la seua formació posarà en coneixement del Tribunal de Comptes una "estafa" de 1.200 milions d'euros de 2016 del Consell en factures pagades sense contractes que corresponen a 259 expedients, "la majoria d'elles de la vicepresidència de la Generalitat", ha puntualitzat. "Hi ha un minvament gravíssim dels interessos dels valencians perquè si Oltra en lloc de pagar així ho fera traient-ho amb contracte, la Hisenda valenciana s'estalviaria bastants milions d'euros", ha subratllat Ibáñez en un comunicat, després de realitzar una anàlisi del nivell d'execució pressupostària.

El diputat 'popular' ha criticat que els comptes anuals no estiguen en GVA Oberta i que el PP "haja hagut de fer una tasca d'investigació" per a conéixer el percentatge de compliment del Consell. Així, ha explicat que cada conselleria té una mitjana de 5 expedients sense contracte per cada Ple del Consell encara que ha remarcat que és la vicepresidència de Mónica Oltra la que lidera este rànquing "amb quasi un 23% del total d'expedients tramitats sense contractes (57), seguida de la conselleria de Justícia que supera el 19,2% en acumular 48 expedients pagats sense contracte, Sanitat amb 38 (15,26%) o Presidència amb 28 contractes i un 11,2% del total".

"Totes les conselleries han pagat expedients sense contracte", ha manifestat Ibáñez qui afig que Hisenda acumula 22 (el 8,8%) i Habitatge i Vertebració del Territori 15 o Educació 12. "Tot açò se suma a l'abús de contractes menors del Consell que ascendeix a 11.369", ha denunciat.

Per a Ibáñez, el Consell de Puig i Oltra és el dels "mil milions d'euros" perquè en els Pressupostos de la Generalitat ha recordat que es va incloure una partida de "1.300 milions ficticis, al tancament de 2016 s'han detectat 1.253 milions sense executar i hi ha 1.725 milions sense pagar al que se sumen els 1700 milions de factures en el calaix", ha reprovat.

"Governen a colp d'enriquiment injust"

Per al diputat del PP, el Consell "governa a colp d'enriquiment injust i de pagaments fora de contracte" perquè "acumulen tres objeccions d'intervenció a la setmana, perquè per a ells esta és una forma molt còmoda de governar", ha assenyalat. "Un Govern que governa a colp de factures sense contractes és indigne per a seguir al capdavant dels interessos dels valencians perquè si tenien interés a respectar les normes de contractació pública, si volguera donar-li acomodament legal, les trauria a contractació pública", ha manifestat.

Inversions

Esta gestió, ha advertit, repercuteix en els ciutadans perquè solament s'ha executat el 51,3% de les inversions pressupostades, la més baixa dels últims anys i 9 punts per davall de l'últim govern del PP. A més, ha apuntat que entre 2014 i 2016 "han retallat inversions per valor de 106 milions d'euros i s'han deixat d'invertir 293 milions d'euros".

En el capítol d'Educació, ha explicat que es van invertir 34 milions i s'havien d'invertir 140, mentre que en Servicis Socials la inversió va ser del 0%; en centres de menors la inversió va ser del 27%, només 884 euros al dia; en Centres de majors del 29% i en programes socials Oltra es va deixar per pagar 52,2 milions d'euros. Així, Sanitat va deixar de pagar 411 milions i Marzà 463 milions però "li va donar per a 32 barracons més o per a eliminar 31 unitats d'educació concertada", ha reprovat.

En matèria d'Habitatge, "solament es van pagar 101.000 de quasi 14 milions, un 0,73% del pressupostat mentre que als emprenedors no se'ls va donar ni un euro dels 3,3 milions. "Però si alguna cosa hauria de ruboritzar el govern és el SERVEF, perquè dels seus 138 milions sol pagament 14,4 el 10%, esta és la trista realitat, però la realitat absoluta".

Execució 2017

En relació a l'execució de 2017, el coordinador d'Economia ha indicat que les ajudes en Servicis Socials han passat de 54 milions pressupostats a 0 euros pagats, en política de menors s'ha passat de 884 euros al dia a 519 euros; en centres de majors s'han pagat el 0,35% mentre que el SERVEF porta pagat el 0,34% dels 158 milions pressupostats i els emprenedors repeteixen i tornen a rebre un zero del Consell.

"No sé per a què hem creat agències antifrau quan hi ha un frau manifest en la Generalitat valenciana", ha afirmat Ibáñez, qui ha criticat que el Consell té diners però "no ho executa perquè l'any passat va recaptar 16.373 milions d'euros però es van pagar 15.875 milions". "Hi ha una diferència de 502 milions que el Govern no va gastar, no va pagar", ha estimat.

A més, ha criticat que en 2016 es van deixar per pagar 1.700 milions als quals se sumen el romanent de 500 milions. Per açò, ha enlletgit al Consell que diga que no té diners perquè "han recaptat més del que han pagat, els ha quedat un romanent i no han volgut pagar".