Valencia Notícies

La Generalitat demana 17 anys de presó per a Blasco per dirigir el frau d'ajudes a ONG

Blasco eixint del TSJCV
EUROPA PRESS

L'Advocacia de la Generalitat Valenciana, que exerceix d'acusació particular en el cas Cooperació, sol·licita una pena de 17 anys i mig de presó per a l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco (PP) per dirigir, al costat de l'empresari Augusto César Tauroni i l'excap d'Àrea de Cooperació Marc Llinares, el frau d'ajudes a ONGs i el projecte de construcció d'un hospital a Haití. En total, demana 172 anys i mig de presó per als 21 acusats en les peces 2 i 3 del cas Cooperació.

Esta part ha presentat este dilluns en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València el seu escrit d'acusació per les peces 2 i 3 del cas Cooperació, en les quals s'investiga a 21 persones per possibles delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

L'Advocacia de la Generalitat acusa Blasco, qui també va ser portaveu del PP en les Corts, d'un delicte d'organització criminal i d'un altre de malversació de cabals públics en concurs amb un delicte continuat de prevaricació administrativa. Així, li reclama 17 anys, sis mesos i un dia de presó. Però la pena més elevada que reclama esta part és per a Augusto César Tauroni, per a qui sol·licita 22 anys, sis mesos i un dia de presó. Li atribueix presumptes delictes d'organització criminal, de malversació en concurs amb prevaricació i falsedat en document mercantil, i de blanqueig de capitals.

A Tauroni i Blasco els segueix Llinares, amb 16 anys i mig de presó; i Luis Castel, responsable de l'empresa avaluadora Caaz, per a qui reclama 13 anys. L'Advocacia de la Generalitat sol·licita així mateix nou anys i mig de presó per a Arturo Tauroni, germà d'Augusto César i també director de la Fundació Hemisferi; per a María Isabel Castillo, exsecretària de Tauroni; i per a Alfonso Navarro, administrador d'Arcmed i president d'Hemisferi.

També reclama nou anys de presó per a Rafael Barrera, president de l'organització Fudersa; set anys i mig per a Adolfo Soler, exadministrador de Dinamiz-i, una de les empreses de Tauroni i per a José Bollaín, lletrat que figura com a firma autoritzada en vuit de les 14 comptes pertanyents a cinc ONG.

D'altra banda, l'Advocacia del Consell demana set anys de presó per a Luis Freire, administrador d'APIMA Enginyeria S.L.; Jesús Urquiza, director tècnic i treballador d'Inversions i Estudis Caaz; per a Josep María Felip, exdirector general de Cooperació i per a José Luis Mesquita, administrador de Matuscas. A més, sol·licita cinc anys de presó per a Alina Indiekina, dona de Tauroni i també vicepresidenta de les empreses Indra Holding and Consulting Corporation; i per a Fernando Cañete, administrador de Fudersa.

Reclama tres anys per a Tina Sanjuán, exsecretària general de la Conselleria de Solidaritat; per a Rosa María Castelo, empresària que va cobrar suposadament factures falses a través de les empreses Beconsa i APB arquitectura; i per a Alberto Pampín; dos anys per a María Dolores Escandell, excap de Servici; i un any i mig per a Carlos Andrés Chust, administrador de Chust Alzira.

Ciència-ficció

En concepte de responsabilitat civil, esta part reclama la quantitat total de 8.035.942,45 euros, dels quals 5.035.942,45 euros corresponen al dany patrimonial de la causa i tres milions al dany moral ocasionat a la imatge de la Generalitat i desprestigi del món de la cooperació. La Generalitat reclama unes indemnitzacions que "verdaderament siguen disuasives" i "no facen que esta institucionalitat siga un escenari de ciència-ficció". "El dany ocasionat a la imatge de la conselleria va ser tal que va arribar a desaparéixer amb la configuració del nou govern, quedant limitada la seua infraestructura i perdent el rang de departament autonòmic", agrega.

Blasco i el seu equip de la conselleria ja van ser condemnats en la peça principal del procediment pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) a penes de presó per comprar diversos immobles amb fons públics destinats a la Cooperació i el Desenvolupament per a projectes a Nicaragua. Després de diversos recursos, el Tribunal Suprem va ratificar les condemnes però va rebaixar algunes penes. Blasco va ser condemnat a sis anys i mig de presó i Tauroni a sis.

El jutjat manté oberta la investigació d'altres dos peces dins d'este procediment -la 4 i 5-. Una d'elles, relacionada amb les irregularitats en la contractació dels servicis informàtics dels anys 2008, 2009, 2010 i 2011 per part de la Conselleria d'Immigració i Ciutadania. L'altra peça investiga si l'empresari Augusto César Tauroni va utilitzar un ordinador de la presó de Picassent, on estava pres després de la condemna per la primera peça, per a realitzar operacions encaminades a ocultar el seu patrimoni.