Valencia Notícies

El Consell complix dos anys i descarta canvis: "No fem miracles però estem solucionant problemes profunds"

Puig y Oltra hacen balance de los dos años al frente del Consell
GVA

El Consell complix estos dies el seu segon aniversari al capdavant de la Generalitat i ha realitzat balanç d'estos dos anys, en els quals ha treballat primer per a "reparar" la situació heretada i després per a posar les bases d'un sistema pensat en les futures generacions. El president, Ximo Puig, ha destacat la unitat des de la pluralitat en l'Executiu, ha descartat canvis en la seua composició i ha assegurat: "L'Acord del Botànic no fa miracles, però tots junts estem aconseguint que se solucionen els problemes profunds".

Així ho ha assenyalat en una compariexença al costat de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la qual han repassat algunes de les mesures engegades en els últims dos anys, destacant "l'honradesa" del Consell i l'esforç realitzat per a "posar ordre davant la planificació caòtica" de l'anterior govern del PP .

Puig ha assenyalat que en este temps el canvi en la Generalitat ha sigut plural, però s'ha demostrat que "pluralitat se sinònim d'estabilitat, que cogestió se sinònim de fortalesa" i ha resumit els dos anys en "estabilitat, diàleg i honradesa", fent que la Comunitat Valenciana passe "de paradigma de la corrupció a paradigma de noves polítiques, de transparència i de fiabilitat".

"Ni som triomfalistes ni volem fer una bambolla d'autosatisfacció, que es ridícula; queda molt més per fer del que hem fet", ha admès el 'president', que no obstant açò i ha advertit que no renunciaran a "explicar la veritat i es que les coses van millor". "No podem fer màgia, però el canvi significa millors resultats, millor gestió, millor futur", ha agregat.

També ha destacat que l'acció del Consell s'ha vist "limitada" por l'infrafinançament i infrainversió del Govern central, que al seu juí no està tractant amb lleialtat" l'administració valenciana, i ha manifestat, igual que Oltra, el seu suport a la manifestació cívica que es convocarà al voltant del 9 d'Octubre: "Fa 40 anys els valencians vam eixir junts al carrer a demanar l'autogovern, ara volem que l'autogovern siga viable, siga just".

Així, i "amb totes les seues debilitats", ha defensat que el Consell ha treballat "humilment i per als més humils" i la resta de la legislatura va a ser decisiva "per als pròxims 20 anys de la Comunitat Valenciana".

Ara com ara, ha celebrat que "tots els indicadors econòmics i socials han millorat" i s'ha apostat per "reconstruir l'economia per a l'ocupació", amb una aposta per passar "de l'economia de l'especulació a la de la innovació, de l'economia del balafiament, amb la qual es tractava era de guanyar diners ràpidament, a una economia sòlida, que compte amb les persones", així com "d'una terra que ha expulsat talent a una terra que atrau talent".

"CONFIE ABSOLUTAMENT EN TOTS ELS CONSELLERS"

"El Govern pensa en les noves generacions, no en les eleccions. Fa dos anys ningú donava un de duro per l'economia valenciana i tot el món pensava que amb este govern estes qüestions anaven a empitjorar; al contrari, la confiança de les empreses a la Comunitat Valenciana és molt superior a fa dos anys", ha dit.

Preguntat sobre si es preveuen canvis en la composició del Consell, Puig ha assenyalat que és "un equip cohesionat, que està donant tota la seua potencialitat" i confia "absolutament en tots els consellers", no veu "motivació perquè hi haja cap tipus de canvi".

OLTRA: UN MODEL A LLARG TERMINI

Por la seua part, Oltra ha incidit que s'estan posant les bases per a un model a llarg termini, destinant als valencians "tots els diners que no es roben i de la major eficiència i sobrietat", perquè "ara no es gasten els diners en saraus ni en bovades ni en qüestions que solament beneficien uns quants" i este "s'invertix en les polítiques que fan més fàcil la vida de les persones".

Oltra ha assenyalat que el primer any de govern va ser "el de la reparació", con l'obertura de les institucions a la gent o la recuperació de la sanitat universal i la fi del copagament farmacèutic per a les persones "més vulnerables". El segon, ha continuat, el treball s'ha centrat en construir un model amb "pilars" pensats per a les generacions futures, con mesures pensades en el llarg termini.

Ha recordat mesures com XarxaLlibres, l'eliminació del copagament en centres de dia, l'extensió a tots els pacients dels tractaments retrovirales per a l'Hepatitis C o l'aposta per "dignificar" infraestructures sanitàries i educatives, a més dels programes d'ocupació Avalem o els passos donats perquè l'IVF siga en el futur "un banc públic que promoga el creixement i la internacionalització de les pimes" valencianes, a més de "l'aposta por el municipalisme".

Oltra ha subratllat que s'han produït en estos dos anys "xicotets canvis que milloren la vida de les persones, que viuen millor" ara, i ha destacat també que "els corruptes condemnats comencen a retornar el diners robats" i s'ha produït "una neteja de les institucions, tancades durant 20 anys als valencians".

Ha destacat que la Llei de Responsabilitat Social cerca garantir que "ja ningú haja de passar por mossegades o peatges en B" per a aconseguir contractes i que la Generalitat ha realitzat un inventari d'immobles davant la "caòtica i irresponsable" gestió del Consell del PP , que "no sabia quins immobles eren propietat" de l'administració.

MAJOR FRUSTRACIÓ, EL RITME

La vicepresidenta ha reconegut que potser la frustració més gran de tots els consellers és "no poder anar al ritme que ens agradaria" perquè la "creativitat política" del Consell necessitaria "un ritme més accelerat".

Puig, que ha rebutjat avaluar l'acció del Consell, atès que considera que els ciutadans són els que han de fer-ho, ha posat també en valor l'esforç per "alçar la mala percepció" existent sobre la Comunitat, i ha incidit que "els problemes de confiança costa recuperar-los".

Per a Oltra, els pitjors moments viscuts en estos dos anys tenen lloc cada vegada que el Consell es concentra por l'assassinat d'una dona. Així mateix, la consellera ha defensat, en ser preguntada al respecte, la política educativa desenvolupada por la Conselleria d'Educació perquè advoca por un sistema que "iguale les desigualtats d'origen" i posa els xiquets en el centre, per damunt d'interessos empresarials o ideològics.

Puig també ha assegurat que no li preocupen els processos orgànics dels partits perquè el Consell "està blindat i unit" en el seu objectiu de "transformar una societat que estava en decadència i ara està en un moment de renaixement". "Està a gust, amb diàleg permanent, cogestió; ens sabem diversos i que açò és una fortalesa, no una debilitat", ha conclòs.