Valencia Notícies

Ábalos demana buscar "un espai de desbloqueig entre centralistes i separatistes" on Catalunya se senta "encaixada"

Jose Luis Ábalos
EUROPA PRESS

Ábalos, en roda de premsa a València, ha aclarit, no obstant açò,

que la data de l'1 d'octubre proposada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a convocar el referèndum és de moment "un anunci i no un acord". Sobre este tema, ha recalcat que el PSOE "no accepta este desafiament" sinó que defèn "l'Estat dret i els límits de la legalitat".

No obstant açò, ha apuntat que fins a l'1 d'octubre hi ha temps per a buscar dins de la legalitat" un model en el qual Catalunya se senta "més encaixada". Així, ha recordat que defenen una reforma Constitucional que permeta l'encaix de Catalunya com a "nació cultural" i que plantege "un federalisme de veres".

ESTAT FEDERAL

Així, ha assenyalat que els Estats federals tenen "la seua singularitat" i sorgixen "des d'a baix, des del reconeixement de les nacions culturals d'este país" i "no des d'a dalt".

Per açò, ha insistit a buscar un acord entre els aquells que "els que no cedixen" entre els que "insistixen a complir la llei i els que insistixen en no complir-la" per a "alivar la pressió". En eixe sentit, ha rebatut que com a valencià no li agradaria "gens" que li sotmeteren a la "pressió" d'optar per ser espanyol o valencià i "a Catalunya hi ha gent així".

D'altra banda, ha mantingut que Puigedemont hauria d'acudir al Congrés a exposar la seua proposta ja que és "la seu de representació de la sobirania popular". "L'absurd és que el Congrés dels Diputats quede al marge d'esta qüestió i es quede en un conflicte entre el govern de la nació i el govern de la Generalitat quan justament s'està debatent sobre la sobirania nacional", ha assenyalat.