Valencia Notícies

El Nobel de Química en 2006: "La ciència és barata, el car és no recolzar-la per part dels organismes públics"

Roger Kornberg, Nobel de Química de 2006, amb alumnes i emprenedors en EDEM
EDEM

Així ho ha indicat Kornberg, qui forma part del jurat en Investigació Bàsica dels Premis Rei Jaime I 2017, en una xarrada impartida en EDEM Escola d'Empresaris una trobada amb alumnes i emprenedors de Marina d'empreses, segons ha informat la institució cadémica en un comunicat.

En la seua intervenció, Kornberg ha indicat que el desenvolupament comercial d'un avanç científic "no és obvi", per la qual cosa "pot passar molt temps fins que es produïx" com "fins el 20 anys des de l'inici fins a la fi", uns terminis molt diferents a altres àmbits com el de l'empresa privada.

"La ciència és barata", ha afirmat el Premi Nobel de Química en 2006, alhora que ha ressaltat que el "car" és no recolzar-la per part dels organismes públics. "El preu del fracàs en este sentit és enorme", ha subratllat.

Kornberg, que ha respost nombroses preguntes del públic assistent, ha assegurat que els aliments genèticament modificats, cridats comunament transgènics, són "aliments segurs". "Cal acabar amb el mite que són perillosos", ha remarcat alhora que ha recordat, com a exemple, que la modificació genètica de l'api ha permès evitar l'ús de pesticides cancerígens per al seu cultiu.

En el cas de les modificacions del genoma humà, Kornberg ha assenyalat que "resoldran" problemes existents en Medicina. "Encara no s'estan aplicant per a ús humà, perquè no es té la seguretat que estes modificacions no creuen efectes o errors secundaris i per açò les agències de control són molt cautelosas", ha comentat.

En l'acte també han participat Hortensia Roig, la secretària general d'EDEM, Javier Quesada, president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I, i Lucía Egea, directora del Centre Universitari d'EDEM. A més de Kornberg, ja han protagonitzat trobades en EDEM uns altres guardonats com Angus Deaton, Premi Nobel d'Economia 2015; Eric Maskin, Premi Nobel d'Economia 2007; Finn Erling Kydland, Premi Nobel d'Economia 2004; i Christopher Pissarides, Premi Nobel d'Economia 2010.

ROGER KORNBERG

Nascut a l'abril de 1947 en St. Louis (Missouri), es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat d'Harvard i es va doctorar - també en Química - per la Universitat de Stanford. Kornberg va obtindre el Premi Nobel de Química 2006 pels seus estudis sobre un procés clau de la vida: la transcripció dels gens en eucariotes, és a dir, com les cèl·lules produïxen les proteïnes.

Amb este treball, el científic va aprofundir una investigació en la qual també havia treballat el seu pare, Arthur Kornberg, qui en 1959 va rebre el Nobel de Medicina, al costat de Severo Ochoa.

loading...