Valencia Notícies

Un estudi analitza la influència de la personalitat en l'adaptació dels pacients crònics a la malaltia

Investigadores del CEU
UCH-CEU

Segons explica la doctora Temprado, les malalties cròniques obliguen als pacients a aprendre a viure a llarg termini amb diferents limitacions i graus de dependència, així com a introduir noves rutines diàries d'autocura i higiene personal que provoquen fort estrès i alteren les relacions socials, les activitats de temps lliure i les relacions familiars, entre d'altres aspectes quotidians.

En relació amb este procés d'adaptació, "està constatat que hi ha diferències individuals en la manera com les persones s'adapten a canvis dràstics en la vida, com una malaltia crònica, que han de veure amb la personalitat i la resiliència". "Però són pocs els estudis que han indagat sobre la relació que existix entre estos dos aspectes i la seua influència en el procés d'adaptació a la nova situació", subratlla.

"En investigacions precedents a la nostra -afegix la professora Temprado- es relaciona, d'una banda, la personalitat amb l'adaptació a la malaltia crònica i, per un altre, el procés de resiliència amb esta adaptació. També existixen estudis científics sobre la relació entre la personalitat i la resiliència. A això sumem, en el nostre treball, la perspectiva que planteja la necessitat de mesurar l'adaptació a la malaltia a través de dos indicadors: la qualitat de vida i el nivell d'autocura. Amb tot això ens plantegem estudiar quina relació tenen la personalitat i la resiliència amb l'adaptació a la malaltia, mesurant-la a través de la qualitat de vida i del nivell d'autocura en els pacients portadors d'una enterostomia d'eliminació".

L'estudi de la CEU-UCH i la UJI s'ha realitzat sobre 125 pacients de la província de Castelló amb enterostomies d'eliminació dels excrements, tant colostomies com ileostomies, per haver patit càncer de còlon o patir alguna malaltia crònica, com la malaltia de Crohn, detalla la institució acadèmica a través d'un comunicat.

A Espanya, des de 2014 s'estima que més de 13.000 persones de mitjana cada any hauran de portar un drenatge enteroscòpic o dispositiu per a recollir els seus excrements. "Creiem que este increment de pacients amb enterostomia fa necessari conèixer millor els seus mecanismes d'adaptació a esta malaltia crònica en la seua vida quotidiana, no només des del punt de vista físic, sinó també des de l'emocional i el social, per a poder ajudar-los a millorar la seua qualitat de vida", destaca la professora Temprado, de la CEU-UCH.

EDUCAR PER A LA RESILIÈNCIA

Els resultats de la tesi doctoral de María Dolores Temprado, que acaben de publicar-se al Journal of Health Psychology, indiquen que un perfil de personalitat amb baixes puntuacions en neuroticisme i altes puntuacions en els altres quatre grans factors de la personalitat -que són extraversió, amabilitat, obertura i responsabilitat-, té un efecte indirecte, és a dir intervingut per la resiliència, sobre l'adaptació a la situació crònica de ser portador d'una enterostomia.

"Una explicació a este resultat podria ser que la resiliència és un mecanisme per a mantindre tant la salut física com psicològica, a través d'esmorteir les conseqüències negatives de moments difícils i a través de la millora psicològica de les persones. Per la qual cosa els resultats d'este estudi i d'estudis precedents coincidixen que la resiliència pot ser un factor clau en l'adaptació a situacions estressants i per tant a les malalties cròniques".

La professora Temprado destaca que "esta funció mediadora de la resiliència constitueix una nova evidència científica que reforça la importància de fer intervencions i programes educacionals per a millorar la resiliència en els pacients que tenen implantat tota la vida un drenatge enterostòmic".

L'estudi de la CEU-UCH i la UJI també revela que la percepció de la qualitat de vida en les persones que s'adapten a una malaltia crònica, com ser portador d'una enterostomia, està relacionada amb la seua capacitat per a l'autocura però, sorprenentment, en sentit negatiu. "Tindre un major coneixement de la malaltia o ser excessivament meticulosos i responsables a l'autocura influïx de manera negativa en la percepció de la qualitat de vida d'estos pacients crònics", assenyala la professora Temprado, de la CEU-UCH.

L'estudi "The mediating role of resilience in the relationship between personality and adjustment to disease in patients with a drainage enterostomy" acaba de ser publicat en el nombre de gener de la revista mèdica Journal of Health Psychology. Al costat de la professora de la CEU-UCH María Dolores Temprado són coautors de l'estudi els professors de la UJI Eladio Collado i Sonia Agut.