Valencia Notícies

El Govern es reunirà la setmana que ve amb veïns de La Casbah i Ajuntament per a abordar els danys del temporal

Paseo marítimo de La Casbah tras el temporal
EUROPA PRESS

Així ho ha avançat este dimarts la secretària d'Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, en declaracions als mitjans de comunicació després de visitar La Casbah i parlar amb els veïns que s'han acostat a la zona, al voltant de mig centenar.

Després d'observar els danys ocasionats a la zona després del temporal, García ha recordat que en este tram valencià ja es va registrar el mes de desembre passat un trencament del vial que ara s'ha vist agreujada, després del temporal d'este cap de setmana, amb un altre trencament del mur.

La secretària d'Estat ha explicat que es tracta d'una zona "molt específica" on existix un "problema estructural" amb una cimentació "fràgil". "Existixen uns habitatges que es van construir en els anys 70, molt en la sorra, i hem de ser capaços de vigilar els dos fronts, l'actuació que cal fer ara i, també, ser capaços de plantejar una solució a mitjà-llarg termini més definitiva" en esta urbanització.

Per esta raó, ha anunciat que la setmana que ve mantindran una trobada Costes, Ajuntament i veïns per a veure des de tots els punts de vista què solucions adoptar. S'ha referit a l'apartat administratiu, ambiental -la zona està en un Parc Natural- i tècnic -quines actuacions de defensa dels habitatges es poden portar a terme sense afectar altres punts, "ja que és una zona de cimentació fràgil on la intervenció directa no és fàcil de plantejar i, a més, cal tindre en compte que les actuacions en un punt poden afectar l'erosió en un altre perquè és zona on hi ha gran reculada de la platja", ha dit-.

García ha recordat en este context que en l'anterior legislatura ja es va realitzar una estratègia de protecció de la costa de València: "Per primera vegada hi ha un estudi integral de tot este tram per a veure quins problemes hi ha, què solucions cal prendre per a donar una solució definitiva a esta situació", ha apuntat.

"Esta estratègia -ha afegit- ja va acabar i ara hem de treballar a redactar un projecte que siga capaç de conciliar el major consens i que siga capaç d'aportar una solució definitiva", ha dit, per a agregar que el mateix haurà de sotmetre'l a tramitació ambiental.

Preguntada per terminis, García ha afirmat: "Tenim l'estratègia redactada i aprovada; està iniciant-se la redacció del projecte i anem a tindre també contactes amb veïns i amb l'Ajuntament i si cal fer tramit ambiental... L'important és arrancar ja i ja estem iniciant", ha asseverat.

VOLUNTAT DE "COL·LABORAR"

Davant d'estes declaracions, el regidor de Devesa-Albuera, Sergi Campillo, qui també ha acudit a la zona en companyia d'altres edils per donar suport als veïns i observar els danys, ha afirmat que des de l'Ajuntament hi ha "plena voluntat de col·laborar" entre totes les administracions "per a solucionar tots els problemes dels veïns, que és el que importa".

"La secretària d'Estat s'ha compromès a reunir-nos la setmana que ve per a mirar un projecte de regeneració, de reconstrucció i anem a posar tot de la nostra part", ha insistit.

Però ha demanat al Ministeri que "complisca amb la seua part": "Des que va entrar este govern, des de les primeres reunions, ens ha anunciat un gran projecte de regeneració del front marítim -des de Pinedo a Cullera- que costava bastant diners, entre 50 i 80 milions d'euros, i això ho volem veure plasmat".

"Si continuem posant pegats, passarà com ara. L'ajuntament posarà de la seua part, podrà regenerar o reconstruir la zona, però quan vinga un altre temporal, tornarà a trencar-lo, perquè gairebé no hi ha platja", ha advertit, per a agregar: "Volem un projecte global de regeneració. Demanem passar de les paraules, que han estat bé, als fets, que estaran molt millor".

Per la seua banda, el portaveu dels veïns de La Casbah, Guillermo Casanova, ha afirmat que les intencions del Govern són "molt, molt en principi" bones, i ha aplaudit la reunió de la setmana que ve a la qual, ha afegit, també estarà convocada l'Autoritat Portuària de València.

Tot i això, Casanova ha recordat que en esta zona havia una platja de 100 metres que ha desaparegut i ha lamentat que "sobre la responsabilitat ambiental la secretària d'Estat no ha parlat res".

"L'estudi -ha afegit- existia des de 2006, l'estratègia és recent. El ministeri té infinitat de cartes des de 2006 demanant mesures i està obligat, per normativa europea a actuar, i no ha dit res sobre este assumpte", ha criticat.

"Estem farts. No s'ha parlat del respecte de drets humans. La secretària d'Estat ha omès la seua responsabilitat com a defensora dels drets humans en este país i en este passeig marítim. La secretària d'Estat menteix. Existien estudis des de 2006", ha repetit.

loading...