Valencia Notícies

El TSJCV condemna Sanitat a indemnitzar amb 100.000 € a una dona a la qual van tardar 16 mesos en diagnosticar càncer

Conselleria de Sanitat
EUROPA PRESS

La sala estima així en part la demanda de l'afectada, que va ser tramitada pels servicis jurídics de l'associació 'El Defensor del Pacient', tot i que considera que la indemnització més ajustada a la seua situació és la de 100.000 euros i no els 300.000 que sol·licitava d'acord amb les circumstàncies objectives i subjectives del seu cas. El tumor es va advertir com a estadi IIIB -un adenocarcinoma moderadament diferenciat- amb invasió ganglionar demostrada en una segona revisió i en estadi menys greu.

Segons ha explicat l'associació en un comunicat, des del 17 de febrer de 2011 la pacient, natural de Madrid i llavors de 63 anys, va acudir en diverses ocasions a la consulta del seu metge d'atenció primària al centre de Salut de Guardamar del Segura (Alacant) per fatiga i altres símptomes, motiu pel qual va ser tractada d'anèmia ferropènica.

Tot i que una analítica de sang en excrements va donar positiu el juny de 2011, el metge no va prescriure cap prova més i es va limitar a tractar l'anèmia. La dona, el maig de 2012, va ser atesa per una altra metge al mateix centre de salut, qui en observar la seua analítica de sang en excrements va alertar la pacient i va sol·licitar pel seu compte una colonoscòpia preferent que va derivar al va diagnosticar d'adenocarcinoma de còlon moderadament diferenciat.

L'entitat assenyala que l'agost d'eixe any es va sotmetre a la pacient a cirurgia per a la implantació d'un port-a-cath (dispensador de quimioteràpia) i el dia 24/08/2012 va començar el tractament. Després de diversos tractaments, el càncer va metastatitzar al pulmó, del que va ser intervinguda el desembre de 2013, i a partir d'ací, altres vegades.

La sala ha donat la raó a la demandant perquè considera que l'inspector mèdic, en el seu informe, va concloure que les dades disponibles no permetien descartar que el temps de demora en el diagnòstic final, gairebé un any des del positiu de la determinació de sang en excrements, fins al diagnòstic per colonoscòpia d'adenocarcinoma, no hi haja influït en el pronòstic de la patologia. Alhora, a l'informe forense es feia constar un retard de 16 mesos en el diagnòstic, el que que no seguix la lex artis.

PROCÉS PENAL

Durant la tramitació d'este procediment judicial, i "davant de la gravetat de la negligència i la falta d'excusa del metge", es va presentar querella contra ell, que va donar lloc a l'obertura de diligències prèvies penals al jutjat d'instrucció 5 de Torrevella, que van acabar amb informe del metge forense que establia la mala praxi, ha explicat l'associació.

Per esta raó, es va presentar acusació tant de Fiscalia com de la pacient contra el facultatiu per un delicte de lesions per imprudència professional. El juí estava pendent d'assenyalament davant del jutjat penal 2 d'Oriola, però l'acusat va morir l'agost de 2016, es va arxivar la causa i es va reactivar el procediment contenciós administratiu, segons l'entitat.