Valencia Notícies

El PPCV celebrarà el seu Congrés del 31 de març al 2 d'abril

Cospedal, Rajoy y Fernando Martínez Maillo en el Comité Ejecutivo Nacional
EUROPA PRESS

El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, ha demanat este dilluns al seu partit a la reunió del Comitè Executiu que comence a preparar ja les eleccions municipals i autonòmiques de 2019, i alhora ha cridat a mantindre la unitat perquè "el pitjor" que li pot passar a una formació és "la desunió". "Si no haguérem remat tots en la mateixa direcció, hauria sigut impossible arribar on estem", ha proclamat.

Així s'ha pronunciat en el seu discurs a porta tancada davant del Comitè Executiu Nacional del PP, l'últim abans del Congrés Nacional que es celebrarà entre el 10 i el 12 de febrer a Madrid i del qual no ha oferit pistes sobre si farà canvis a la cúpula. La reunió d'este dilluns sí que ha servit per a aprovar el reglament marc d'este conclave i els horaris del mateix.

La unitat ha sigut el principal missatge que han traslladat en les seues intervencions tant Rajoy com la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, qui ha recalcat que esta unitat "pren més valor" vista la situació dels "adversaris polítics", segons ha resumit en roda de premsa el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado.

En el seu discurs, Rajoy ha agraït l'"aguant i suport" del PP a la seua persona en estos cinc que ha estat al front del PP -des del congrés de Sevilla de febrer de 2012- i ha recalcat que tindre un partit unit ha estat fonamental per afrontar "els desafiaments". "Si no haguérem remat tots en la mateixa direcció, hauria sigut impossible arribar on estem", ha proclamat.

És més, ha confessat sentir-se "privilegiat" pel tracte dels afiliats i dels òrgans del partit i ha recolzat que tots tinguen en el partit el seu "lloc". Segons la seua opinió, en el balanç d'estos cinc anys al front del PP és que estan en "una millor situació" per a seguir complint les seues "obligacions i reptes".

Per tot això, Mariano Rajoy ha desitjat un altre cop que esta unitat se seguisca "enfortint" en el conclave de febrer que tindrà lloc a Madrid d'ací a tres setmanes. "El pitjor que li pot passar a un partit és la desunió", ha postil·lat.

RENOVACIÓ DE L'ESTRUCTURA DEL PARTIT SENSE SOROLL

A continuació, ha enumerat les tasques que tenen pendents. En primer lloc, ha citat la de renovar tota l'estructura interna del partit, tant a nivell nacional com territorial i provincial. En este punt, ha recordat que el març i primers d'abril se celebraran els congressos regionals i abans de l'estiu tindran els provincials.

Casado ha subratllat que en sis mesos hauran renovat tota l'estructura del partit i ha afegit que intentaran que es faça amb el "menor soroll i embolic possible", ja que l'important és parlar del que preocupa a la gent en comptes d'estar mirant-se "el melic".

Fonts Populars han confirmat que el mateix Rajoy ha assenyalat a porta tancada que si este procés intern ho realitzen amb "intel·ligència", poden fer-ho "millor que altres". "El millor d'un partit és parlar poc de si mateix", ha manifestat el president del Govern, per a agregar després: "els partits estan per a donar missatges i no per a altres històries".

A l'espera que es fixen les dates dels congressos a Astúries, Cantàbria, Navarra, Ceuta-Melilla, estan ja assenyalades els de Múrcia, Andalusia, El País Basc, Madrid i Canàries per al cap de setmana del 17 al 19 de març; els conclaves de Catalunya, Balears i Extremadura seran del 24 al 26 d'este mes; i els de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i La Rioja tindran lloc del 31 de març al 2 d'abril.

MANTINDRE EL PARTIT "TENSIONAT"

En segon lloc, ha situat la preparació de les eleccions autonòmiques i

municipals i ha defensat que la designació de candidats se'n vaja resolenteste estiu perquè els equips "tinguen dos anys per a anar treballant en una cita electoral fonamental", en paraules de Casado.

Això si, i tenint en compte que el cap de l'Executiu considera que cal mantindre el partit "tensionat", ha cridat als dirigents del PP a estar en contacte amb els diferents sectors en cada territori i amb els ciutadans, una tasca que, segons la seua opinió, ha de ser contínua.

En tercer lloc, Rajoy ha afirmat que un altre dels objectius de futur és seguir governant amb l'"imprescindible suport" del PP però també buscant acords amb altres grups perquè sol tenen 137 diputats. En este punt, ha situat el diàleg en tres escenaris: parlamentari amb els grups, territorial amb les comunitats autònomes i social amb sindicats i patronal.

LES PRIMÀRIES I L'ACUMULACIÓ DE CÀRRECS

Pel que fa a les primàries que planteja el PP de Madrid que dirigix Cristina Cifuentes, Rajoy ha assenyalat que les esmenes presentades evidencien que serà un congrés participatiu i ha apuntat la possibilitat que puga haver acords a través de transaccionals. Dit això, ha recalcat que la designació del líder a través de compromissaris és tan "democràtic" com altres sistemes.

Sobre la limitació de mandats, Casado s'ha remés a les paraules del propi Rajoy assegurant que esta limitació és més pròpia de sistemes presidencialistes que parlamentaris. Tot i això, ha dit que el PP complirà el pacte amb Ciutadans -que inclou esta limitació a huit anys del mandat del president del Govern- si bé ha ressaltat que els propis membres del partit taronja han deixat clar que no té efectes "retroactius".

I pel que fa a la compatibilitat de càrrecs, el responsable de Comunicació ha defensat esta compatibilitat del càrrec orgànic i institucional com recullen els Estatuts del PP i ha subratllat que ho fan el mateix Rajoy i Cospedal, igual que altres presidents regionals i provincials.

Tot i que ha dit que serà objecte de debat en el conclave perquè hi ha esmenes, ha assenyalat que fins ara els membres de la direcció que han compaginat càrrecs ho han realitzat amb "absoluta

brillantor" i sense "abandonar les seues responsabilitats". "A vegades és fins i tot positiu que la tasca de Govern i la tasca orgànica vagen compassades", ha afegit.

Després de ser preguntat en concret per la possibilitat que Juan Vicente Herrera no seguisca liderant el partit a Castella i Lleó i tampoc siga el candidat a les eleccions autonòmiques, Casado s'ha remés al que ell decidisca i s'ha mostrat segur que esta decisió tindrà el "suport de tots els seus companys".