Valencia Notícies

Podem pregunta al Govern pels guàrdies civils de Gata que es van negar a atendre a un edil per parlar en valencià

Ángela Ballester
EUROPA PRESS

Ballester, en un comunicat, ha explicat que els fets han passat el passat 6 de desembre en Gata de Gorgos quan el primer tinent d'alcalde del municipi i secretari general de Podem Gata, Jaume Monfort, va ser recriminat per la Guàrdia Civil per parlar en valencià.

Va passar quan l'edil va cridar l'atenció a una patrulla de la Guàrdia Civil per aparcar el seu vehicle en un lloc prohibit i clarament indicat. Monfort es va dirigir als agents en valencià i van respondre exigint-li que es dirigira a ells "en espanyol". Els agents li van reclamar el número del DNI i li van indicar que l'identificaven per faltar al respecte a l'autoritat "per parlar-los en valencià".

Àngela Ballester ha manifestat que "en un estat democràtic plurinacional i plurilingüístic com el nostre és fonamental garantir el dret dels ciutadans a ser atesos per l'Administració en la seua llengua materna".

La diputada de Podem ha advertit que malgrat això, a l'últim Informe sobre el compliment a Espanya de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa, el Comitè responsable recordava a les autoritats espanyoles el deure respecte a la situació del valencià i a aplicar el seu article 7.

En concret, este article assenyala que "en matèria de llengües regionals o minoritàries, als territoris on aquestes llengües es practiquen i segons la situació de cada llengua, les parts fonamentaran la seua política, la seua legislació i la seua pràctica sobre els objectius i els principis següents: la facilitació o el foment de la feina oral i escrit de les llengües regionals o minoritàries en la vida pública i en la vida privada".

També ha incidit la diputada sobre el fet que la Guàrdia Civil hi haja redactat presumptament una "nota interna" on acusen a Jaume Monfort d'agressió verbal contra els agents per parlar-los en valencià.

Per tot això, Ballester pregunta al Govern si existix una nota interna de la Guàrdia Civil sobre l'incident amb el primer tinent d'alcalde de Gata de Gorgos i sobre si la Guàrdia Civil té protocols o indicacions perquè en els ciutadans puguen dirigir-se als seus efectius en qualsevol de les llengües cooficials en el territori en el qual es troben.

També interpel·la a l'Executiu de Rajoy sobre si té el Govern plans específics per a complir amb les recomanacions del Comitè del Consell d'Europa de protecció i promoció del valencià.