Valencia Notícies

L'AIReF afirma que la Comunitat Valenciana, Aragó, Catalunya, Extremadura i Múrcia podrien incomplir el dèficit de 2017

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha advertit este divendres que Aragó, Catalunya, Extremadura, Múrcia i Comunitat Valenciana tindran problemes per a la consecució de l'objectiu de dèficit del 0,6% del PIB per a 2017, d'acord amb l'indicador de factibilitat que elabora l'organisme.

L'AIReF creu que els objectius de dèficit autonòmic haurien de ser diferents per a cada comunitat autònoma en funció de la situació particular de cadascuna en termes d'equitat, i alhora garantisquen la seua coherència amb el compliment de la regla de despesa, segons han explicat als mitjans fonts de l'organisme.

En el Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha produït este dijous es van fixar objectius homogenis del 0,6% per a 2017 per a totes les autonomies. El Govern ha sustentat esta distribució homogènia en el seu factibilitat per a totes les comunitats autònomes.

Tot i això, en la seua avaluació d'esta proposta, l'AIReF ha considerat que "no es preveu cap mètrica que sustente esta valoració de factibilitat", a més que creu que "no analitza quines valoracions a nivell d'exigència té la regla de despesa per les comunitats".

Amb la finalitat de fer objectives les valoració de factibilitat, i afegint el criteri d'equitat i de restricció de regla de despesa, l'AIReF ha elaborat un gràfic en què s'aprecia que a menor esforç fet en el passat per complir amb els objectius, més serà l'esforç que hauran de fer a futur.

Pel que fa a l'indicador d'equitat, es mostra com set comunitats han fet més esforços que la mitjana per a complir l'objectiu en el període 2008-2015: Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia, Navarra i La Rioja.

A més, l'AIReF afirma que el resultat individual per a enguany "haguera estat millor del qual en este moment es pot preveure" d'haver-se valorat la seua recomanació l'any passat de fixar objectius diferenciats per a 2016.

D'altra banda, fonts de l'AIReF asseguren que en la proposta enviada falta informació, com una previsió del tancament de l'exercici 2016 o una estimació dels ingressos que percebran les comunitats en el període 2017-2019.

MÉS ANTELACIÓ ENTRE LA PRESENTACIÓ DE LA PROPOSTA I LA SEUA APROVACIÓ

Una de les recomanacions en les quals més èmfasi ha fet l'entitat és la que el consell de treball present el pla d'objectius de dèficit amb antelació suficient al CPFF perquè es puguen avaluar els criteris i hi haja possibilitat de modificació abans d'aprovar-los.

Així, creu que donar més temps a la discussió i la fixació dels objectius tindria un benefici afegit, en el sentit en el qual les aportacions de les comunitats autònomes pogueren integrar-se i se sentissin "més coresponsables" de la fixació d'objectius, en "sentir" que tenen un paper rellevant en el procediment.

Pel que fa a l'objectiu de deute, fonts de l'AIReF han afirmat que "servixen per molt poc", ja que en este moment molt poques comunitats ho incomplixen, a causa que se'n van adaptant a les noves situacions, per la qual cosa també han recomanat que l'incompliment de l'objectiu de dèficit trobe el seu reflex en un incompliment de l'objectiu de deute.