Valencia Notícies

Plataforma de Suport a la Querella l'Argentina denuncia obstacles de Fiscalia General per a investigar crims franquistes

Reunión de la Plataforma de apoyo a la Querella Argentina
CCOO

Així ho han indicat en un comunicat després d'una recent reunió a la seu dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes. Segons han explicat, el setembre passat, la Fiscalia General va cursar una instrucció als fiscals "per a aconseguir que els jutjats espanyols paralitzen qualsevol requeriment provinent de la jutgessa l'Argentina Maria Servini, que, al jutjat Federal número 1 de Buenos Aires, investiga les querelles i denúncies presentades per centenars de ciutadanes i ciutadans espanyols víctimes i familiars de la repressió franquista".

Segons la Plataforma, la jutgessa Servini, que, a l'empara de la Justícia universal investiga els casos, "havia demanat l'extradició de 19 franquistes involucrats en actes de repressió (exministres com Martín Villa i Utrera Molina, policies torturadors, un metge, etc.)", i com ha sigut denegada pel Consell de Ministres, ha demanat que se'ls prenguera declaració en jutjats espanyols.

Els exhorts per a això van arribar al Ministeri de Justícia durant l'estiu passat. La jutgessa argentina va sol·licitar també que es prenguera declaració als imputats i a les diferents víctimes denunciants perquè ampliaren els seus testimonis, un procés que "permetria avançar en la investigació" tot i que "s'està veient paralitzat per la Fiscalia General de l'Estat, que a través de la instrucció intenta barrar el pas que la sol·licitud de la Justícia l'Argentina no siguen atesos per la Justícia espanyola".

Segons assegura, als tribunals valencians va arribar en el mes de setembre l'exhort "per a prendre declaració al policia franquista Benjamí Solsona denunciat per diferents víctimes torturades per ell en dependències policials, durant la seua detenció en els anys 70 a la ciutat de València". Tot i això, denuncien que este fet "s'ha vist de moment paralitzat i l'exhort ha estat tornat pel Jutjat d'Instrucció número 10 de València al Ministeri de Justícia, que al seu torn ho ha enviat a Buenos Aires".

La Plataforma ha mostrat la seua "indignació en constatar una vegada més les traves que existixen, encara hui, per a denunciar i jutjar els crims franquistes" i ha expressat la seua confiança que "els intents polítics per paralitzar este procés no tinguen resultat positiu algun".

INTENCIÓ QUE SE SUMEN AJUNTAMENTS VALENCIANS

En este sentit, ha anunciat que treballaran perquè els Ajuntaments de la Comunitat Valenciana se sumen a la iniciativa acordada a Pamplona en octubre per set ajuntaments espanyols. Els governs municipals de Pamplona, Vitòria, Saragossa, Barcelona, La Corunya, Cadis, i Rivas, encapçalen la presentació de querelles als jutjats de les seues respectives ciutats "per a exigir la investigació dels crims franquistes, acompanyant així les víctimes i la ciutadania al camí per a trencar el silenci i acabar amb la seua impunitat".