Valencia Notícies

Més de 200 treballadors de l'Ajuntament de València participen al 'Voluntariat pel valencià' per a potenciar el seu ús

Així ho han indicat este dilluns l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó; el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo; el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i el cap de servici de Normalització Lingüística a l'Ajuntament, Vicent Añó, durant la presentació d'esta iniciativa. Tots ells han destacat la "gran acollida" del programa en les administració local.

Este acte s'ha desenvolupat a l'hemicicle del consistori, amb la projecció també d'un vídeo fet per Escola Valenciana per a explicar el funcionament del programa, el material de suport necessari i conèixer el testimoni de participants en ell, tant voluntaris valencianohablants que ensenyen com a aprenents, entre els quals hi ha, persones procedents dels Estats Units, l'Argentina i Cuba.

La primera fase del 'Voluntariat pel valencià' a l'Ajuntament de València començarà la setmana que ve, el dilluns 10 d'octubre, i s'acabarà el 19 de desembre. Els participants adquirixen el "compromís mínim" d'assistir una hora a la setmana a la seua cita amb el valencià durant com a mínim deu setmanes.

En cada sessió el voluntari que ensenya i l'aprenent conversen en valencià sobre qualsevol tema de la vida quotidiana. En el cas del consistori les trobades se celebraran al mateix centre de treball, amb material didàctic, quaderns i altres eines per a recrear situacions reals.

L'alcalde de València, que ha recordat que fa més d'un any va decidir participar com a voluntari en el programa d'Escola Valenciana tenint com a aprenent al director artístic del Palau de les Arts, Davide Livermore, ha assenyalat que ara ha aconseguit estendre el seu "compromís" i la de la resta del govern local amb esta llengua al personal de l'Ajuntament.

Joan Ribó ha indicat que l'objectiu és "aconseguir que el valencià tinga presència en tots els àmbits de la vida de València", així com que es puga garantir que "els veïns i veïnes puguen ser atesos en la seua llengua, siga esta el valencià o el castellà" i que d'esta manera es done "millor servici a la ciutadania".

El primer edil, que ha precisat que esta iniciativa s'emmarca en el Pla de Formació Municipal, ha manifestat la seua "gran satisfacció" per a col·laborar amb Escola Valenciana en un programa que esta entitat desenvolupa des de 2005 "amb l'objectiu de normalitzar i dignificar esta llengua".

"EXPERIÈNCIA ENRIQUIDORA"

Ribó ha afirmat que a més de perseguir "la igualtat lingüística de la ciutadania", esta "experiència enriquidora" té "el valor afegit de l'altruisme dels voluntaris" per a "ajudar altres persones a començar parlar en valencià".

L'alcalde ha avançat, alhora, que l'Ajuntament té previst signar un conveni amb Escola Valenciana per a "desenvolupar totes les seues activitats", en la mateixa línia que el subscrit amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i amb la Generalitat a favor del valencià.

Per la seua banda, el regidora de Govern Interior ha recordat que l'actual equip de govern municipal ha pres diferents mesures per a introduir, normalitzar i millorar l'ús del valencià a l'Ajuntament. Alhora, ha assenyalat que així es pretén complir amb la normativa vigent en esta matèria i "millorar l'atenció a les persones en les dues llengües oficials" de la Comunitat Valenciana.

Campillo ha animat tots a parlar en valencià i ha dit sobre esta qüestió que "més val equivocar-se 1.000 vegades parlant una llengua que no equivocar-se perquè no es parle". Així, ha destacat que "si t'equivoques, amb el cap ben alt, has de dir que estàs aprenent i seguir parlant".

"EXPRESSIÓ ORAL"

Durant la presentació del programa, a la qual també ha assistit la regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, el president d'Escola Valenciana, ha agraït al consistori la seua decisió de participar al 'Voluntariat pel valencià' i ha apuntat que les activitats que preveu estan "centrades en el diàleg i en l'expressió oral" amb la finalitat de millorar el vocabulari, la pronunciació i la fluïdesa.

Alhora, Vicent Moreno, ha ressaltat, com ha fet Ribó, l'aspecte de "solidaritat" de la iniciativa "entre voluntaris que cedixen el seu temps i aprenents", així com el foment de les relacions personals, la millora del servici als ciutadans i l'acostament a la cultura que suposa.

loading...