Valencia Notícies

Compromís presenta al senat una moció per a defensar els cítrics valencians davant de l'acord de la UE amb Sud-àfrica

Naranjas, mandarinas, cítricos
EUROPA PRESS

Mulet, portaveu del Grup Mixt a la Comissió Agricultura, ha explicat en un comunicat que la coalició ha presentat esta proposta a petició de La Unió de Llauradors, i s'enquadra en una sèrie d'iniciatives polítiques des de la Cambra Alta "davant d'esta nova agressió al camp valencià". "Hem registrat una bateria de preguntes, i comanda que comparega la ministra, malgrat el bloqueig institucional al qual el PP condemna el Senat en impedir que els membres del Govern en funcions donen explicacions davant de la Cambra", ha criticat.

La moció explica que el nou acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l'AAE de la SADC, i bàsicament pel que fa a les relacions comercials amb Sud-àfrica, aprovat pel Parlament Europeu el passat dia 14 de setembre, "posa en perill el futur dels productors de cítrics espanyols".

Fins a enguany, el període d'importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d'octubre, però el nou Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l'Àfrica Meridional amplia el mateix fins al 30 de novembre "amb una progressiva disminució anual dels preus d'entrada fins a la seua total desaparició en 2025".

Segons el sector, l'ampliació d'este període d'importació "suposa la possibilitat d'entrada d'alts volums de cítrics als últims dies d'estes noves dates, de manera que provoquen la presència de taronges sud-africanes en els mercats fins a més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les produccions espanyoles, afectant directament les produccions de la varietat navelina i indirectament la resta de mandarines de mitjana estació".

La possibilitat d'entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és "una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen i, per tant, pertorbadora del mercat", sostenen, per a afegir que a més està l'"amenaça" fitosanitària perquè a Sud-àfrica està present la plaga de la "taca negra" dels cítrics "sense presència afortunadament en la citricultura europea".

Durant 2015 es van detectar a la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d'agents nocius, 16 dels quals eren del vector que provoca esta malaltia.

El protocol demana establir quotes d'importació "regressives" en els que les majors quantitats d'importació "s'establisquen els mesos de juny a setembre i a partir del mes d'octubre vagen baixant progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees".

Alhora, inclou la petició d'un establiment d'un únic port d'entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, al port de València o de Castelló per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris; inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena en estos ports i determinar "rigorosament que els enviaments estan acompanyats dels certificats o marques exigits en la normativa", entre d'altres.

loading...