Valencia Notícies

La UPV participa en el desenvolupament i avaluació d'un innovador tractament per a tumors cerebrals agressius

La clau residirà a aprofitar la generació de luminescència en les mitocòndries per a acabar amb les cèl·lules tumorals, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Els càncers cerebrals com el glioblastoma multiforme són gairebé incurables a causa de la seua ubicació, caràcter invasiu i naturalesa altament agressiva. Actualment, el tractament d'esta patologia inclou cirurgia de crani obert, radioteràpia i quimioteràpia. Amb tot això, l'esperança de vida mitjana és d'un any.

Segons ha explicat el catedràtic de la Universitat Politècnica de València i investigador de l'Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC), Miguel Ángel Miranda, l'ús de tractaments basats en llum -teràpies fotodinàmiques- de casos de glioblastoma multiforme s'ha avaluat clínicament, però "amb escàs èxit".

La principal raó és que la propagació de la llum pels teixits és molt limitada. A més, estes teràpies queden "molt invasives" perquè, en general, requerixen cirurgia cranial a causa de la necessitat de llum externa.

Lumiblast proposa una nova versió de teràpia fotodinàmica, on la llum es generaria en les pròpies cèl·lules, de manera que s'evita l'ús de fonts de llum externa.

"Amb esta tècnica, les mitocòndries activen un compost que genera llum i esta, al seu torn, activa el fàrmac pròpiament dit. Esperem obrir una nova via per a tractar tumors cerebrals als quals hui resulta impossible accedir", ha afegit Miguel Ángel Miranda.

Entre els avantatges d'esta teràpia, els investigadors destaquen que permetrà actuar de manera directa sobre cadascuna de les cèl·lules a nivell individual i no sobre el tumor en general, "el que podria ajudar a eliminar completament glioblastomes fins ara incurables".

El treball dels investigadors de la UPV se centrarà a l'estudi fotoquímic dels compostos utilitzats per a la generació de llum dins de la mitocòndria.

El projecte està liderat per l'Oslo University Hospital i té la participació a més de la National and Kapodistrian University of Athens (Grècia), la University of Oslo, Department of Pharmaceutics (Noruega) i la companyia Knight Scientific Limited (El Regne Unit).

Amb un pressupost de tres milions d'euros i finançat pel programa marc europeu Horitzó 2020, Lumiblast durarà fins a l'any 2021.

loading...