Valencia Notícies

Més de 780.000 alumnes inicien un curs en la Comunitat Valenciana amb la mirada en "inclusió i educació per la igualtat"

Inicio del curso escolar 2016/17 en la Comunitat Valenciana
EUROPA PRESS

Un total de 783.565 alumnes a la Comunitat Valenciana, atesos per més de 66.000 mestres i professors, han iniciat este dijous "amb total normalitat" un nou curs escolar en què des de l'administració s'apostarà per la inclusió, amb un nou decret transversal en este sentit, així com per l'educació en valors, amb especial èmfasi en la igualtat de gènere i oportunitats.

"L'educació pública serà una educació d'excel·lència, ja és de qualitat", ha asseverat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de visitar en esta primera jornada escolar el CEIP José Soto Micó de Valencia al costat de la vicepresidenta, Mónica Oltra, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

Tots ells han visitat dues aules d'este centre, el més gran de la capital amb 825 alumnes i 33 unitats, i han assistit a l'intercanvi dels lots de llibres entre els estudiants de 3r i 4t curs de primària en el marc del programa XarxaLlibres.

Marzà ha confessat que tenia ganes, com a mestre, d'entrar a un col·legi, ha mostrat la seua esperança que els xiquets se'n vagen hui a casa "amb el mateix somriure amb la qual han entrat" i ha recordat que este curs s'ha recuperat el 57% dels 5.000 llocs docents "destruïts" per les retallades en anys anteriors, amb la contractació de 2.800 professors més.

Ha destacat que el curs ha començat amb normalitat i ha avançat, com a novetat, que el seu departament treballa ja en un nou decret d'escola inclusiva per a enguany que reculla de manera transversal totes les mesures d'atenció a la diversitat. "Si no incloem a tots des de la diversitat no tindrem una escola de qualitat", ha justificat.

EDUCAR EN LA IGUALTAT DE GÈNERE

La vicepresidenta també ha centrat bona part de la seua intervenció en la inclusió i ha assegurat que la diversitat ha de ser vista "com una oportunitat" i l'escola pública ha de ser "una eina per a igualar davant de desigualtats d'origen", tant socials com culturals o de capacitat.

També ha posat en valor el paper de l'escola per a educar en la igualtat de gènere i ha recordat que este curs haurà agents d'igualtat en tots els centres, que vetllaran per promoure valors que contribuïsquen a eradicar este tipus de violència. Segons la seua opinió, cal promoure la formació d'"homes i dones crítics, que pensen" perquè "una societat que pensa és una societat que ningú pot tiranitzar".

DE LA QUALITAT A L'EXCEL·LÈNCIA

Per la seua banda, el president de la Generalitat ha incidit, després d'agrair el seu esforç als docents valencians, en este missatge a favor d'una escola "cada vegada més inclusiva" perquè "ningú es quede al marge".

L'educació, ha dit, actua com a "palanca de país" i és "la gran assignatura d'este govern", que des del principi ha destinat "els escassos recursos a garantir la igualtat en l'educació". Ha remarcat que l'ensenyament públic "ja és de qualitat" i serà "d'excel·lència",

i alhora ha asseverat que és en ella on es juga "el renaixement del nostre poble".

Puig també s'ha referit a XarxaLLibres, en què ha admès l'existència de "dificultats" per tractar-se d'un programa nou, però ha recalcat que este curs s'aconseguirà la gratuïtat dels llibres en tots els centres acollits. Respecte a les infraestructures escolars, ha recordat la "hipoteca gran" que suposa el "fiasco" de Ciegsa i ha indicat que si no haguera estat per estos sobrecostos els col·legis valencians no tindrien ja barracons.

NOU INSTITUT AL BARRI

Joan Ribó ha destacat, per part seua, que el CEIP José Soto Micó és, a més del més gran de la ciutat, l'únic de tot Espanya que conserva el primer cicle de l'ESO mentre al barri encara està lloc un cartell que anuncia des de 2007 la construcció d'un nou institut en Patraix que no s'ha executat en una dècada però que "sí s'obrirà pròximament".

També ha recalcat la tasca d'este col·legi al barri, obrint la biblioteca a les famílies o les portes a tota la comunitat en Falles.

INSTRUCCIONS DAVANT DE LA CALOR

En relació amb les instruccions remeses per Conselleria als centres amb el protocol d'actuació davant d'altes temperatures, el conseller ha explicat que existix una temperatura a partir de la qual cal pensar si convé quedar-se en les aules o no. Qüestionat sobre si, donat el cas de valors extrems, podria tancar-se una aula, ha indicat que sí perquè "el primer són els nens".

Alhora, ha assenyalat que en el pla de revisió de centres s'estan seguint criteris d'eficiència energètica i ha incidit que de moment la situació discorre amb total normalitat.

COMPROMÍS AMB LES INFRAESTRUCTURES

Després de ser preguntat per les crítiques dels pares del CEIP 103 pel retard en la construcció del centre, amb el projecte aprovat per Conselleria però pendent del tràmit municipal, Marzà ha reiterat que els centres que el seu departament es va comprometre a executar estaran i amb la major celeritat possible.

"Treball, treball i treball", ha indicat, per a agregar que és cert que en alguns casos s'ha produït algun retard i si no s'arriba "a temps" s'explicarà a la ciutadania, amb la qual compartix les seues reivindicacions.

Tot i això, ha destacat que més de la meitat dels centres necessitaven reformes o noves construccions i ara s'està donant solució a les dificultats que van sorgint.

Per la seua banda, Ribó ha lamentat la "lentitud terrible" dels processos administratius al consistori i ha apuntat que, per a pal·liar esta situació, s'està contractant més personal per a accelerar els tràmits.