Torna a esclatar la tensió al ‘Forat de la Vergonya’

Torna a esclatar la tensió al ‘Forat de la Vergonya’

Torna a esclatar la tensió al ‘Forat de la Vergonya’
Un defensor del Forat de la Vergonya s’encara amb agents antiavalots de la Guàrdia Urbana, ahir al matí. (Eros Albarrán)
Ampliar
Les claus:
  • La Urbana desallotja la plaça per començar-ne la remodelació.
  • El col·lectiu autogestionari s’enfronta a la policia.
  • Un sector del barri defensa la reforma.
Un cop més, el Forat de la Vergonya va ser ahir escenari d’enfrontaments entre la policia i el col·lectiu que des de fa anys autogestiona aquest espai. Després que impedissin als treballadors començar les obres d’urbanització de la zona, segons l’Ajuntament, la Guàrdia Urbana va desallotjar la plaça per la força i va tancar-la.

Per al col·lectiu autogestionari, l’entrada de les màquines suposa aixecar el jardins que han plantat i trasplantar els arbres. Ahir al matí, la tensió tornava a estar a flor de pell al Pou de la Figuera, al Casc Antic. Una setantena de membres del col·lectiu van escridassar als agents i als treballadors.

L’Ajuntament afirma que està decidit a tirar endavant un projecte «consensuat» amb les entitats després de llargues negociacions. Les associacions de veïns han acabat per acceptar un projecte que, gràcies a una resistència que van liderar durant molts anys, ara preveu fer uns horts on es volia fer un pàrquing. El col·lectiu que durant anys ha autogestionat l’espai, però, no està disposat a renunciar-hi. «Fa anys això era una abocador i els veïns ho hem convertit en el que és ara», assegura Paco del Cuerpo, un dels líders del moviment, abans d’afirmar que el problema és que «l’Ajuntament no vol permetre que hi hagi gent que autogestioni l’espai».

Opinions oposades

El barri, però, està dividit. Un sector de veïns té la sensació que el col·lectiu monopolitza l’espai i que ells ja no hi són benvinguts. Un exemple és Maria Dolores Aribau, que va participar a les primeres reivindacions, però que ara denuncia que «s’han fet els amos d’una plaça que és pública» i que a les nits hi ha música, cerveses i drogues. El col·lectiu ho nega.

Pep Miró, expresident de l’Associació de Veïns del Casc Antic, assegura que «hi ha gent que vol la Barcelona bonita al barri i això tampoc ens interessa». Miró creu que ja «s’han aconseguit moltes coses» i, per això, molts veïns volen ara «un barri tranquil».

La cara i la creu del conflicte

Teresa Arias. Vecina, 58 años

«Los urbanos han entrado en la plaza como fieras, empujando y a palos. Yo pasaba por aquí y me han dado con la porra. Les pondré una denuncia.»

Nieves Vela. Vecina, 51 años

«En la plaza hay jaleos todos los días. Hay porquería y ellos son los que hacen y deshacen. Los vecinos estamos como marginados, eso sí que es una vergüenza.»

Rashid Ansit. Vecino, 33 años

«Hace 15 años que vivo en el barrio, tengo tres niños y ahora no sé a qué barrio van a ir a jugar. Lo de las drogas y la inseguridad son tonterías.»

Ana Soriano. Veïna, 54 anys

«Això és un niu de porqueria. Ho era abans i ho segueix sent ara. És veritat que ara té vida i que ho netegen, però el moviment és tant de dia com de nit.»

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/159300/0/Vergonya/esclatar/Forat/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios