Festival de vida i ritme enmig del solar cubà

El coreògraf i exballarí cubà René de Cárdenas apropa a Barcelona un petit fragment de la vida quotidiana de l’illa.
Fins a 19 joves artistes cubans de no més de 22 anys participen de l’espectacle de dansa i percussió Sonlar.
Fins a 19 joves artistes cubans de no més de 22 anys participen de l’espectacle de dansa i percussió Sonlar.
Els solars o patis comunitaris de Cuba contenen tota l’essència de l’illa caribenya. Les penes i alegries d’un poble que es resisteix a mirar a la vida amb ulls tristos tot i tenir motius.L’exballarí i coreògraf René de Cárdenas, que ha ballat a les ordres d’Alicia Alonso, Antonio Gades i Víctor Ullate, explora tota la riquessa rítmica de casa seva a través d’una fusió de dansa contemporània i percussió, amb elements quotidians i de música tradicional, hip hop, música electrònica i ritmes brasilers.

La idea de barrejar son i solar produeix Sonlar, espectacle amb 19 ballarins cubans de 22 anys de promig, que porta un petit tast de la Cuba actual i real -ni la turística ni la tòpica-, fins al teatre Tívoli i fins el 23 de juliol.

De Cárdenas ha pensat, coreografiat i dirigit la peça, que va fer estada prèvia a Madrid amb un notable èxit. A Sonlar «no hi ha una història, el fil conductor és el ritme i la dansa».

L’escenari és senzill, com als solars, però aporta «la llum i el color del Carib», segons el director.

A Cuba «és normal fer música sense instruments». És per això que escombres, bànols, bidons i sabates de fusta siguin estris de percussió no copiats de companyies com Stomp o Mayumana.

Les cues per aconseguir aigua, les partides de dominó fins que s’apaga el llum d’un fanal, acaben a Cuba com a Sonlar, en una alegre festa.

* Teatre Tívoli. Casp, 8. Avui, a les 22.00 hores. Preu: 24, 27 i 30 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento