Barcelona

Alerten que ha repuntat la xebofòbia amb la crisi

Entitats, veïns i sindicats catalans han alertat, en un acte a Badalona, que la xenofòbia ha repuntat amb la recessió econòmica i van advertir que anirà a més si l’atur creix i no s’hi prenen mesures.

«Augmenten els tòpics i els prejudicis per culpar-los de les mancances, encara que no es poden quantificar», afirma la portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Isabel Martínez, per a qui «abans ja es culpava» els nouvinguts, però «en temps de crisi, més».

De fet, en un any han documentat més d’un centenar de casos. «Hem de fer un treball de pedagogia i sensibilització, calen accions preventives perquè no augmenti la xenofòbia», apunta el responsable de Migracions de Comissions Obreres, Ghassan Saliba.

De fet, la Confederació de Veïns de Catalunya, CCOO i SOS Racisme han elaborat un manifest que estan presentant en diversos municipis per demanar que tothom s’impliqui en la cohesió social, per rebutjar la «retallada de drets fonamentals» o els «discursos que culpen la immigració».

Un d’ells pot ser el del Ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que va proposar que els desocupats cobrin de cop tot l’atur a canvi de marxar al seu país i si es comprometen a no tornar.

No hi ha estadístiques sobre la xenofòbia a Catalunya, però sí sobre si la immigració és un problema. Ho és, segons el Centre d’Estudis d’Opinió, per al 18,3% de catalans. Atur i economia preocupen el 73%.