Barcelona

Les Corts treurà enguany l’estàtua dels ‘caídos’ i hi farà una plaça

Imatge virtual de com serà el nou espai de la Diagonal, envoltat de bancs.
Laboratorio de arquitectura

El monument als feixistes caiguts durant la Guerra Civil que encara hi ha a la Diagonal sembla que té les hores comptades. La llarga batalla per treure aquest símbol del franquisme acabarà «segurament aquest any», segons va informar la regidora de Les Corts, Montserrat Ballarín.

La substitució d’aquest monument ja es va aprovar a finals del 2001, però s’ha retardat tant perquè el districte va decidir mantenir les columnes que el formen i la seva conservació té un cost molt important. Per no fer-les malbé, cal desmuntar-les amb molta cura i transportar-les a un magatzem municipal «per si algú les vol estudiar», segons Ballarín.

Una àgora universitària

Des d’ERC, l’únic grup que va defensar que s’enderroqués el monument, la regidora Carme Olivella va denunciar que «les columnes no estan catalogades», a diferència de l’estàtua.

Un dels dos arquitectes que ha treballat en el nou projecte, Nicanor García, va explicar que vol ser un «espai de trobada», pensat perquè funcioni «com un vestíbul» a la zona universitària. El nou espai estarà il·luminat per si es vol organitzar algun acte de nit.

La van tirar el juny del 2001

Aquest monument a los caídos és obra de Josep Clarà i Adolf Florensa i es va inaugurar el 1951. Estava format per la columnata que hi ha actualment, i per l’estàtua d’un soldat que queia mort. L’estàtua, però, va anar a terra després que independentistes li lliguessin el coll amb una corda i la fessin caure.