Barcelona

El curs universitari arrenca amb l'aplicació de Bolonya

Aquest serà el primer curs en què una universitat catalana aplicarà en tots els seus estudis (o graus) el Pla Bolonya. Ara bé, el moviment estudiantil que s’hi oposa prepara noves mobilitzacions després de la pausa estiuenca.

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) obrirà el nou curs acadèmic 2009-2010 el 29 de setembre amb els seus 21 graus adaptats a l’Espai Europeu d’Educació Superior. Aquest és un nou pla d’estudis que promou la mobilitat a l’estranger, el treball progressiu i la proximitat amb els docents. Ara bé, sindicats i associacions d’estudiants, i també de professors i personal administratiu, critiquen que no s’inverteixi prou per tal d’aplicar el pla en tot el seu abast.

Una altra novetat del curs, a banda de l’augment de matriculacions, és la potenciació de l’anglès, amb assignatures impartides íntegrament en aquesta llengua. A banda de la UPF, la resta d’universitats catalanes estan adaptant de mica en mica totes les titulacions al Pla Bolonya. I és que el curs vinent, 2010-2011, ja hi hauran d’estar tots els graus adaptats.

Els estudiants antiBolonya critiquen la «precipitació» i la «manca de recursos» amb què s’està executant el nou pla. Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) recorden que Bolonya «s’està aplicant a mitges per problemes múltiples», com ara la manca de professors.

Els estudiants preveuen que la tardor sigui moguda. S’estan establint ja converses des de diverses entitats per tal de revifar el moviment antiBolonya, que va protagonitzar tancades a les universitats catalanes i grans manifestacions contra l’aplicació del pla. Al novembre, s’esperen noves protestes.

loading...