Barcelona

Els espigons converteixen la platja en un abocador en retenir la brutícia

Basura en las playas de Barcelona.
HUGO FERNÁNDEZ

Neumàtics, barres de ferro i plàstics de tota mena s'han convertit en el paisatge del fons marí de les platges de Barcelona amb espigons. Els corrents d'aigua són més febles i s'enduen menys volum de sorra, però les deixalles hi queden estancades.

El fons marí és l'abocador més immund que s'hagi vist mai a les platges de Barcelona

Fa prop d'un mes que s'ha prolongat l'espigó de la platja de la Mar Bella i aquest breu període ha estat suficient perquè a banda i banda de l'espigó s'hi hagin amuntegat tota mena d'escombraries: bosses, llaunes, peces me-tàl·liques, eriçons embolcallats en compreses... Un paisatge desolador que els qui practiquen submarinisme o bussegen amb tub han pogut comprovar astorats.

«No ha passat ni un mes de la construcció de l'espigó i el fons marí és l'abocador més immund que s'hagi vist mai a les platges de Barcelona», lamenta David Jurado, professor del programa educatiu Pirates, que mostra el fons marí als infants.

La porqueria ja està incrustada i això generarà problemes a la pell

El diari 20 minutos també s'ha capbussat a les aigües aparentment netes i transparents de la Mar Bella i del Bogatell. Les imatges aconseguides demostren que els plàstics, fustes i llaunes flotants a la superfície són pocs en comparació amb el que amaga el fons.

«La porqueria ja està incrustada i això generarà problemes a la pell, al cabell i als ulls dels banyistes», apuntava Jurado. Els banyistes consultats confessen que esquiven els marges dels espigons i la brutícia que s'hi encalla des de fa unes setmanes. El Ministeri de Medi Ambient va fer estudis preliminars per determinar si els contaminants es dispersarien després d'allargar els dics.