Barcelona

La nova ordenança acústica de Barcelona amenaça els barris silenciosos

Els bars i activitats d´oci sorollosos podran fer més soroll com més silenciós sigui el barri d´acord amb l´esborrany de la nova ordenança de contaminació acústica de Barcelona. El text estableix uns decibels màxims permesos, però parteix d´una mateixa base de càlcul a diferents punts de la ciutat, sense tenir en compte el grau de silenci ambiental.

El veí que té ara més silenci surt més perjudicat

Així, per a una casa unifamiliar d´un barri silenciós, com pot ser Horta o Sarrià, el límit de soroll que podrà suportar el veí serà de 55 decibels, el mateix que el que hagi de patir un resident del centre de la ciutat, on hi ha més zones d´oci i trànsit.

A tall d´exemple, un carreró silenciós partiria d´un so de fons d´uns 15 decibels, amb la qual cosa, les activitats d´oci tindrien molt de marge fins arribar als 55 decibels establerts com a màxim. Per contra, partint d´uns 40 decibels en un carrer cèntric amb trànsit, els bars s´haurien d´ajustar a un màxim molt més estricte.

És inaplicable i complica la vida als ciutadans

"El veí que té ara més silenci surt més perjudicat", exposa l´enginyer de Telecomunicacions, Imatge i So, Toni Ponts, de l´Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA). Aclareix que l´esborrany de l´ordenança, al qual ha tingut accés 20 minutos, "desprotegeix el més silenciós", és a dir, el que té un soroll de fons menor.

Si fins ara es permetia fer soroll fins a les 22.00 h, de prosperar el nou text es mantindria el mateix límit de soroll permès fins una hora després, a les 23.00 h. L´Ajuntament va evitar ahir fer qualsevol valoració, tot reiterant que es tracta d´un esborrany. Des de l´oposició, Joan Puigdollers (CiU), insisteix que "s´ha de tenir en compte el silenci de partida" i critica el text actual perquè "és inaplicable" i "complica la vida als ciutadans".