Barcelona

Els hospitals volen que el pacient pagui el menjar

Patronal, hospitals i mútues privades de Catalunya van demanar ahir que s´apliquin taxes a la sanitat per controlar la despesa. És a dir, que el malalt pagui part dels àpats, les medicines, la bugada o el transport segons la seva renda.

La proposta arriba una setmana després que el Departament de Salut reobrís el debat sobre el copagament de medicines. Els hospitals llencen ara aquesta proposta com a resposta al context de crisi econòmica. Per al 2009, el pressupost per a Salut creixerà tant com la inflació, després d´anys d´expansió.

L´assistència ha de ser gratuïta i integral

Foment del Treball i la Unió Catalana d´Hospitals creuen que el sistema sanitari actual és «insostenible» i «caldria prendre mesures» en temps de crisi. Van demanar que no es construeixin més centres sanitaris i que no s´introdueixin nous serveis gratuïts, com el dentista, la vacuna contra el papilloma o el canvi de sexe, perquè «no podem tenir serveis sanitaris suecs amb impostos mediterranis».

La patronal va posar d´exemple Llei de Dependència, que no es pot complir. Falten diners i per això s´hauria de replantejar la normativa. Els usuaris s´hi oposen rotundament. «L´assistència ha de ser gratuïta i integral», afirma Carme Sabater, de la Coordinadora d´Usuaris de la Salut, «Les rendes baixes que gairebé no poden subsistir, com s´ho faran?», es pregunta. Salut recorda que el debat existeix en el Consell Interterritorial. Catalunya no podria anar per lliure i aplicar aquestes mesures sola.

loading...