Barcelona

Els adolescents catalans estan perdent el desig de ser adults

Els catalans estan apàtics i perplexos pels canvis vertiginosos en l´economia i en la societat. És la diagnosi de l´Associació Catalana de Sociologia , que ha fet pública l´Institut d´Estudis Catalans .

Però, si els adults estan desorientats, com estan els joves? Doncs un estudi de la Fundació Pere Tarrés apunta ara que els adolescents tenen un menor desig per ser adults.

«El que neix social i històricament com una etapa de transició de la infància a l´adultesa ha acabat sent, donades les dificultats per a la incorporació social, una etapa vital en si mateixa en què, a més, els adolescents s´hi instal·len fent de la necessitat virtut», explica la professora Anna Berga al pròleg d´Adolescents singulars: notes crítiques per a una educació social marginal, de la Col·lecció d´Animació Sociocultural.

Atrapats pel canvi social

«No es desitja com abans l´entrada a l´edat adulta, les coses estan ara tan complicades que un queda atrapat en aquesta adolescència. Així, ser adult no és un atractiu per a molts», explica Asun Pie, professora de les Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés-URL , i coautora de l´estudi amb Montse Pastor, psicòloga i educadora d´àmbits d´infància, família i salut mental.Les investigadores han formulat aquesta hipòtesi tot centrant-se en les

malalties mentals de l´adolescència, com les fòbies escolars. Han volgut «parar-se un moment i mirar què passa».

La família, com a institució d´acompanyament, ha variat i hi ha més tipologies de famílies, l´accés al treball és més dur, entre d´altres factors. En definitiva, «les relacions socials no són les mateixes; ara, un amic et dura igual dos dies que cinc», exemplifica la professora Pie: «el context social no ajuda als adolescents», que moltes vegades són encasellats massa ràpid amb alguna malaltia mental.

«Fa dos dies no hi havia hospitals de dia per a adolescents. Ara sí i això no és perquè sí, llavors, què passa?», es pregunta Pie. Una de les causes és «la situació actual, que és tan complexa i ha canviat tan ràpid que facilita» que els adolescents, més «vulnerables» que els adults, no puguin encabir-se en la nova realitat de forma «més saludable», conclou la professora.