Castelló

Xarxa Teatre celebrarà els 25 anys de l'espectacle 'Veles e vents' al MIM de Sueca

Xaxa Teatre celebrarà el 25 aniversari de Veles e Vents a Sueca
XARXA TEATRE - Archivo

L'aniversari serà celebrat a la Mostra MIM de Sueca. La cita tindrà lloc dissabte 21 de setembre a la plaça Jaume I de la localitat valenciana. L'elecció de Sueca i la seua mostra internacional com a epicentre de les celebracions no és casual, segons comenta la companyia en un comunicat.

D'una banda, suposa celebrar "a casa" l'aniversari d'un espectacle que "beu de la cultura valenciana i que ha girat arreu del món". A més, -afegeixen- suposa fer-ho en un festival que aposta pel teatre gestual, amb Xarxa Teatre com a un dels "grans exponents del gènere". Un certamen que enguany celebra el seu 30 aniversari i que ha sigut escenari habitual dels grans muntatges de la companyia castellonenca. De fet, 'Veles e vents' torna a Sueca 25 anys després d'una representació "que ha quedat en el record del festival".

UN MUNTATGE AMB HISTÒRIA

El projecte 'Veles e vents' va suposar un "punt d'inflexió" en la trajectòria de Xarxa Teatre. L'èxit que la companyia ja havia aconseguit a França va fer que fóra l'escollida pel Thèâtre National de Calais per a l'espectacle inaugural del Túnel del Canal de la Mànega.

Així, la companyia va seguir un camí, el de la coproducció internacional, iniciat el 1989 amb l'espectacle 'El foc del mar', i que ha fet possible que molts dels seus grans muntatges hagen vist la llum.

Els casos més recents són 'Papers!' -amb el suport del Festival d'Aurillac- i 'Fahrenheit-Ara Pacis', en la producció del qual han participat festivals de països com ara Suïssa, Mèxic, Espanya, Corea del Sud, França o Polònia.

El muntatge es va representar per primera vegada a Morlaix (França) davant més de 14.000 persones i va rebre el premi Caleidoscopi per part de la Comissió Europea. A nivell formal, la funció va servir per a confirmar també el creixement de la companyia, segons ha indicat Xarxa Teatre.

En 'Veles e vents' s'abandona parcialment la itinerància que caracteritzava els seus anteriors muntatges i s'aposta per una gran estructura que permet que el missatge arribe a milers d'espectadors alhora. La pirotècnia canvia l'ús festiu i passa a reforçar el dramatisme de les escenes. La gestualitat dels actors creix, així com la riquesa musical, gràcies a una banda sonora firmada per Ángel Lluís Ferrando editada, a més, en disc.

VIGÈNCIA

Al llarg dels 25 anys el missatge de 'Veles e vents' no ha perdut la vigència. La companyia ja alertava fa un quart de segle de la necessitat de canviar la relació de l'ésser humà amb el planeta. I ho feia amb una epopeia de caràcter mediterrani que presenta un mar que és font de vida i espai connector de cultures, però també cementeri nuclear i permanentment en flames per les catàstrofes mediambientals

L'espectacle va suposar també una aposta per recuperar les tradicions valencianes, des de la música fins a les referències a l'obra d'Ausiàs March de la qual parteix. "Contribuir a l'evolució de la cultura valenciana i portar-la a la contemporaneïtat ha sigut clau en el nostre èxit i ha permés que les nostres tradicions viatgen pels cinc continents", ha assenyalat Manuel V. Vilanova, director de la companyia.