Barcelona

Recuperen un canal romà per evitar talls d’aigua a les llars

El Rec Comtal ha estat recuperat per subministrar aigua (Agbar).
Davant l’escassetat de pluges, i la conseqüent manca d’aigua als embassaments, la recuperació d’antics pous i fins i tot d’una canalització d’origen romà, es converteixen en dues de les mesures bàsiques i més sorprenents per garantir el subministrament d’aigua de boca a l’àrea de Barcelona en els propers mesos.Una de les fonts de subministrament que ja s’ha recuperat és el Rec Comtal, que proporcionarà un 3% de l’actual demanda d’aigua a l’àrea metropolitana. Es tracta d’una rasa que segueix el trajecte d’un canal romà i que, documentada al segle XI, agafava l’aigua del riu Besòs (a l’alçada de Montcada i Reixac) i la transportava fins a Barcelona. A més, l’Entitat del Medi Ambient (EMA) i Aigües de Barcelona han proposat la recuperació de 12 pous ubicats al Baix Llobregat i al Vallès Oriental i Occidental. Se’n crearà un de nou al Prat.

A aquestes mesures s’hi ha d’afegir l’arribada d’aigua en vaixells (s’estan tancant ja els contractes) provinent d’Almeria, Tarragona o Marsella, pendent de l’aprovació de la Generalitat. A hores d’ara ja s’està treballant en la canalització d’aquesta aigua des del Port de Barcelona fins al dipòsit de Cornellà o bé fins al riu Llobregat per tal que sigui captada per la depuradora del Prat. També es construirà una gran canonada procedent d’aquesta planta fins als polígons Pratenc i de la Zona Franca.

No afecta a l’aixeta

Amb aquestes mesures es pretén retardar les restriccions d’aigua potable a les cases, que encara no es contempla. Ara bé, més de 400 municipis tenen restringit l’ús d’aigua potable per regar i netejar carrers. Ahir, ja es va aplicar a Barcelona.

Totes aquestes actuacions, que es posaran en marxa en 4 mesos, equivalen al 35% de la demanda actual d’aigua a l’àrea metropolitana. El Govern ha aprovat la construcció de 25 noves depuradores.